Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Košarica in zaključek nakupa

V zadnjem koraku, ko obiskovalec artikel doda v košarico in želi zaključiti nakup, lahko izgubite največ kupcev. V nekaterih primerih se pri tem koraku izgubi tudi do 69 % nakupov.

Košarica in zaključek nakupa

Kako zmanjšati število odhodov iz nakupovalne košarice?

Ko boste s pomočjo analitičnih programov (Google Analytics, Crazy Egg ali podoben program) spremljali statistiko obiska, boste zagotovo opazili številne izhode s strani nakupovalne košarice. Z analizo obiskanih strani lahko hitro ugotovite, kje se nakup ustavi oziroma pri katerem koraku ali na kateri strani izgubite največ kupcev. Ko najdete vzrok za težavo, analizirajte posamezne elemente in jih izboljšajte.

Nekateri izmed najpogostejših dejavnikov za odhode iz nakupovalne košarice so zapleteni koraki naročanja, stroški poštnine, težave pri delovanju ali prikazu vnosnih polj in druge omejitve pri nakupu.

Za dosego čim bolj optimalnega nakupa morate biti pozorni na naslednje točke:

  • na minimalno število korakov v nakupnem procesu,
  • na odstranitev motečih in odvečnih elementov,
  • na skrb za kredibilnost spletne trgovine in nakupa,
  • na omogočanje različnih načinov plačila in dostave ter
  • na skrb za obveščanje o zapuščeni košarici.

Število korakov v nakupnem procesu

Številčnejši kot bodo koraki od trenutka, ko obiskovalec doda artikel v košarico in postane kupec, do zahvalne strani, manjša bo verjetnost za uspešen nakup. Lahko se namreč zgodi, da se obiskovalcu mudi, pri čemer ga preveliko število korakov časovno odvrne od nakupa ali pa se med koraki zmede in ne ve, kako uspešno zaključiti nakup. Zato morate poskrbeti za minimalno število korakov. Sam sem na spletnih trgovinah vedno postavil zaključek nakupa na eno stran in poskrbel za možnost nakupa brez obvezne registracije. To pomeni, da ponudite na voljo polja za nakup brez registracije, pri kupcih, ki želijo ustvariti uporabniški račun, pa omogočite tudi to možnost. V nekaterih primerih, ko želite pridobiti e-mail naslov kupca, je pred ogledom košarice potreben še dodaten korak za vnos e-mail naslova.

Odstranite odvečne elemente

Pri košarici večkrat ločimo med obveznimi in neobveznimi podatki za zaključek nakupa. Obvezni koraki so nujni za obdelavo naročila in pošiljanje artiklov na kupčev naslov. Neobvezni koraki pa so namenjeni predvsem pridobivanju različnih informacij, ki vam lahko služijo pri analizi kupca ali za različne marketinške namene. V določenih primerih gre tudi za elemente, ki so pri nekaterih strankah potrebni, pri drugih pa ne. Tudi te lahko prilagodite tako, da so določenemu obiskovalcu polja vidna, drugemu pa skrita. Kot primer slednjega lahko izpostavimo vnos regij, ki v Sloveniji ni obvezen, medtem ko je v sosednji Avstriji in Italiji za uspešno dostavo nujen.

Košarica omogoča tudi uporabo kupona, kar pri kupcih sproži misli o tem, da bi lahko pri nakupu še dodatno prihranili, zato se odločijo raziskati, kako priti do kupona. To lahko rešite povsem enostavno; ob gumbu za vpis kupona enostavno dodate vprašanje »Kako do kupona za popust?«, v sklopu v pop-up pojavnega okenca pa bodo kupci dobili odgovor in nakupovalne košarice ne bodo zapustili zaradi iskanja ugodnosti na spletu.  

Kredibilnost spletne trgovine in nakupa

Velikokrat se pojavi težava, ker trgovci mislijo, da so obiskovalci veliki spletni poznavalci in vedo, kdaj je povezava za nakup varna, zato obiskani strani pri nakupu povsem zaupajo. Žal lahko kredibilnost spletne trgovine postane velika težava. Če obiskovalci ne zaupajo strani, na njej ne bodo opravili nakupa. V preteklih izkušnjah s spletnimi trgovinami sem tudi sam imel primere obiskovalcev, ki so zaradi negotovosti in nepoznavanja spletne strani poklicali telefonsko številko sedeža podjetja, da bi preverili, ali podjetje resnično obstaja in posluje. 

Kredibilnost lahko izboljšate tako, da strankam predstavite varnost nakupa, garancijske roke naročenih artiklov ter jasno navedete tudi osnovne podatke o podjetju, pri katerem bodo kupci naročali artikle.

Eden izmed ključnih dejavnikov kredibilnosti in zaupanja v spletni nakup je varna povezava.

Omogočite različne načina plačila in dostave

Način plačila in stroški dostave sta dva izmed ključnih elementov, o katerih morate dobro razmisliti že pri samem načrtovanju spletne trgovine, saj lahko določeni načini plačila in dostave povzročajo dodatne stroške podjetju, predvsem pa vašim kupcem. To je še posebej pomembno pri stroških dostave, ki lahko kupca odvrnejo od nakupa. Stroški dostave lahko pri cenejših artiklih namreč predstavljajo večji delež celotnega stroška nakupa. Najboljši način za postavitev primernih stroške dostave je preverjanje stroškov dostave pri konkurenci. Nato nastavite svoje in jih testirate pri različnih variacijah. Tako boste dobili neposreden vpogled v to, kako stroški dostave vplivajo na nakup in kateri izmed njih dajejo najboljše rezultate. Seveda pa morate vedeti, da se stroški dostave po državah razlikujejo. 

Prav tako se lahko po državah razlikujejo načini plačila. Če primerjate Slovenijo in Avstrijo, lahko ugotovite, da so v sosednji državi aktualne povsem drugačne plačilne metode kot pri nas. Slovenija na nek način glede načinov plačila predstavlja ekstrem, saj je pri nas najpogostejši način plačila po povzetju, ki predstavlja približno 70 % vseh načinov plačila, v sosednji Avstriji pa je ta način plačila zanemarljiv. Zato morate poskrbeti, da za posamezne države ponudite plačilne metode, ki so v teh državah najbolj običajne.

Poskrbite za obveščanje o zapuščeni košarici

Kljub temu da se trudite obiskovalcu kolikor je le mogoče olajšati nakup, ta še vedno zapusti košarico, zato si lahko pomagate z e-mail obvestilom o zapuščeni nakupovalni košarici. Razlogi za neopravljen nakup so lahko različni, vendar to ne pomeni, da se obiskovalec ne more vrniti na stran, zato je obvestilo o zapuščeni košarici praktičen trik, ki ga lahko preizkusite v nekaj zaporednih intervalih.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri