Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Seznam in kategorizacija

Pri pripravi vsebine za spletno trgovino je kategorizacija trgovine ena izmed najzahtevnejših opravil, saj so pri njej prisotni številni različni faktorji, ki vplivajo na dobro uporabniško izkušnjo.

Seznam in kategorizacija

Priprava kategorij nam običajno vzame precej več časa kot pričakujemo. Pred vzpostavitvijo je namreč od prve do končne kategorizacije potrebnih kar nekaj sprememb.

Ob dolgoročni oglaševalski aktivnosti, kakršna je na primer optimizacija za iskalnike, lahko uredimo kakovostno optimizirane kategorije za iskane ključne besede. Če prodajamo hrano in jo kategoriziramo po tipu živila, lahko dodamo še kategorijo jedi z določenimi lastnostmi (na primer veganska živila). Večkrat se zgodi, da obiskovalci v iskalnikih iščejo s pomočjo takšnih ključnih besed kot pa po klasični klasifikaciji vrste živil. Če je posamezna stran namenjena specifični ključni besedi, lahko dobimo nanjo več obiska na spletno stran. Seveda moramo paziti, da zaradi takšnih kategorij nimamo preširokega izbora in posamezne nepotrebne kategorije, na primer »veganske testenine«, izpustimo iz glavne menijske kategorizacije in jih dodamo samo na posamezne specifične podstrani.

Kaj je potrebno upoštevati pri pripravi glavnega menu-ja? 

Primerjava števila kategorij in števila artiklov

Eden izmed prvih pogojev je zagotovo primerjava števila kategorij in števila artiklov v spletni trgovini. To je še posebej pomembno zaradi občutka, ki ga dobi obiskovalec strani, ko obišče posamezno kategorijo. Če je ta prazna ali zajema zgolj nekaj artiklov, lahko uporabnik dobi občutek, da trgovina morda ni dobro založena, s čimer ga posledično odvrne od nakupa. Predstavljajte si fizično trgovino, ki naj bi bila založena s številnimi raznolikimi artikli, na oddelku sadja in zelenjave pa ponuja le banane in korenje.

Po drugi strani lahko prevelika izbira različnih artiklov obiskovalca postavi v negotovost pri odločitvi, posledica česar je lahko tudi prekinitev z nakupom.

Za primer omenimo trgovinski verigi Hofer in Lidl, ki ponujata širok izbor artiklov, vendar  posamezen artikel ni na voljo v številnih variacijah. Če na primer iščemo majonezo, bomo imeli na le izbiro enega ali dva proizvajalca v dveh ali treh različnih velikostih oziroma embalažah, ne pa številnih blagovnih znamk majoneze, kot pri kakšnem drugem večjem trgovcu (Interspar, Mercator). V primeru manjše izbire se hitreje odločimo, seveda pa to lahko tudi omejuje, v kolikor imamo izbran okus oziroma zelo specifične želje glede artikla.

Število podkategorij znotraj vsake kategorije

Tako kot število artiklov, ki jih imajo uporabniki na izbiro, je pomembno tudi število podkategorij znotraj vsake kategorije. V povprečno treh sekundah od prvega obiska uporabnika dobite ali izgubite, zato je pomembno, da mu pri izbiri kategorij ne ponudite prevelikega izbora in ga s tem odvrnete od nakupa. Večji obseg kategorij omejite v podkategorije. Sam običajno ne predlagam več kot osem kategorij, saj stran pri previsokem številu podkategorij hitro postane nepregledna. V primeru klasične vodoravne navigacije nikoli ne postavite kategorij v več vrstic, saj je takšen pregled precej nejasen, uporabnik pa lahko pomisli, da si drugo vrstico ogleduje kot drug menu ali kot drug nivo menu-ja.

Z omejitvijo števila kategorij v podkategorije lahko stran še vedno vsebuje dovolj kategorij. Vsaka izmed osmih kategorij na strani ima osem podkategorij, kar skupno znese 64 kategorij. Ko vsako izmed teh razdelite na osem dodatnih kategorij, dobite 512 kategorij, kar bi moralo biti več kot dovolj za skoraj vsako vrsto spletne trgovine.

Kategorizacija na podlagi različnih namenov

Pri pripravi kategorij moramo v obzir vzeti tudi različno poznavanje ponudbe artiklov posameznih obiskovalcev in njihovo specifiko pri izbiri. Ob tem je potrebno upoštevati kategorizacijo na podlagi različnih namenov. To pomeni, da lahko obiskovalcem z natančnejšim okusom ponudite izbiro glede na blagovno znamko. Ostalim, ki blagovnih znamk ne poznajo oziroma nimajo priljubljene znamke, pa lahko ponudite izbiro glede na namen uporabe (tipi oblačil) ali glede na področja, ki ga artikli pokrivajo (lekarne).

Prikazi vrstic v menu-ju

Klasična (vodoravna) navigacija

Klasična (vodoravna) navigacija

Vertikalna oziroma navpična navigacija

Vertikalna oziroma navpična navigacija

Večpredstavnostna navigacija (»mega menu«)

Večpredstavnostna navigacija (mega menu)

Fiksna (»sticky«) večpredstavnostna navigacija

Fiksna (»sticky«) večpredstavnostna navigacija

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri