Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Napredno analiziranje z URL-parametri

Prednost spleta je, da lahko uspešnost različnih kampanj dokaj zanesljivo in natančno izmerimo.

Napredno analiziranje z URL-parametri

S preprosto povezavo spletne stran Google Analytics lahko na primer preverimo število prikazov in klikov. Kaj pa v primeru, ko obiskovalce vabimo na isto pristajalno stran iz različnih virov in nas zanima, iz katerega vira smo jih pridobili največ? Preverimo lahko tudi to, le da moramo pri tem našo URL-povezavo malo prirediti.

Za lažjo predstavo uporabimo spodnji primer.

Vašo akcijo oglašujete na različnih kanalih – na družbenem omrežju Facebook, preko elektronske pošte, s pomočjo oglasov (Google Ads), na oglasih pri zunanjih ponudnikih.      V kolikor ne boste imeli ustrezno nastavljenih parametrov URL-povezave, bo Google Analytics zabeležil le vsoto klikov iz vseh kanalov. V izogib temu uporabimo orodje, kakršno je na primer URL-Builder.

URL-Builder je orodje, s katerim osnovni URL-povezavi (npr. http://www.example.com) dodamo različne parametre (npr. http://www.example.com/?utm_source=adsite&utm_campaign=adcampaign&utm_term=adkeyword). Parametri (imenujemo jih tudi UTM oz. oznake) so vse oznake, ki sledijo simbolu vprašaja (?): utm_source, utm_medium, utm_content, utm_campaign.

URL-Builder omogoča dodajanje parametrov vsaki URL-povezavi: 

  • Campaign Source (utm_source): s to oznako definiramo vir obiska – npr. Facebook, Google, Twitter,
  • Campaign Medium (utm_medium): s to oznako opredelimo oglaševalski medij – npr. cpc, e-mail, post, oglas,
  • Campaign Name (utm_name): kampanji lahko določimo ime – npr. 48urna_razprodaja
  • Campaign Term (utm_term): na URL-povezavi lahko označimo besede, na katerih oglašujemo,
  • Campaign Content (utm_content): oznaka, ki je uporabna v primeru A- in B-testiranja.

Seveda lahko katero od oznak tudi izpustimo.

URL-povezavo z vsemi oznakami preprosto dobimo tako, da vse potrebne podatke vpišemo v URL-Builder in kopiramo URL-povezavo. 

URL-povezava z oznakami nam na ta način poda ključne informacije o kanalu, preko katerega smo pripeljali promet na našo stran: vrsto kampanje in ključno besedo. Takšen način oglaševanja se priporoča za uporabo pri vseh marketinških aktivnostih, katerih analitični podatki so za nas pomembni.

Primeri označevanj kampanj:

Facebook: pri označevanju kampanj na družbenem omrežju Facebooku uporabite Campaign Term.

Primer: www.example.com/?utm_term=zenske_20-30_interest_fashion

E-mail: kot vir (source) označite e-mail in Google Analytics bo vir obiska razvrstil v kanal E-mail (privzeto). Večji ponudniki za masovno pošiljanje e-mail kampanj že omogočajo avtomatsko sledenje v Google Analytics.

Primer: www.example.com/?utm_source=email&utm_campaign=07052017 (kot ime kampanje smo dodali datum postanega e-mail sporočila)

Zunanje oglaševanje: za vir (source) določimo oglaševalca in obliko – npr. oglaševanje z bannerji na portalu 24ur.

Primer: www.example.com/?utm_source=24ur&utm_medium=banner

Izjema so le Google Ads, ki imajo vključeno avtomatično označevanje kampanj in povezavo z Google Analytics.

analiza url paramteri

Po ustrezno nastavitvi oznake utm_source ali utm_medium preverimo analitične podatke. Analitiko spremljamo čim pogosteje, saj je URL-Builder odlično orodje, ki omogoča natančen pregled različnih kazalnikov uspešnosti; že v času poteka akcije lahko z njegovo uporabo pridobimo inf

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.