Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Povezani artikli

Poznate razliko med povezanimi in sorodnimi artikli ter artikli za navzkrižno prodajo?

Povezani artikli

Podobni artikli (Related Products)

Podobni artikli (Related Products)

S podobnimi artikli lahko obiskovalcu, ki se odloča za nakup artikla, ponudite dodatne artikle, povezane z artiklom, za katerega se zanima. Ti artikli so običajno vidni na strani iskanega artikla, tako da ima kupec takojšnjo možnost vpogleda v priporočene podobne artikle. Podobne artikle lahko tako brez dodatnega iskanja po strani enostavno doda k naročilu.

Primer: pri nakupu digitalne kamere bi bilo uporabniku ob nakupu priporočljivo ponuditi tudi nakup dodatne baterije, spominske kartice, ovitka ali drugega artikla, kompatibilnega z izbrano digitalno kamero.

Ponujene dodatne možnosti so običajno aktualne pri nakupu artikla, zato lahko s primernim priporočilom povečate vrednost nakupa obiskovalca. Obiskovalca na takšen način informirate o dodatnih možnostih in mu ponudite enostaven nakup. Obenem pa tudi sam uporabnik vidi, da prodajalec ponuja široko možnost izbire dodatnih artiklov. Čeprav se lahko zgodi, da to pri trenutnem nakupu ne pride v poštev, ostaja ta informacija kupcu na voljo za prihodnji nakup.

Artikli za dodatno prodajo (Upsell Products)

Z dodatno prodajo predstavite kupcu alternative artikle, ki si jih že ogleduje. Na takšen način pridobi kupec več informacij za nakup in širši izbor razpoložljivih artiklov. Dejavniki, ki jih morate upoštevati pri izbiri artiklov predstavljenih artiklov, so predvsem cena, kakovost in priljubljenost artikla.

Artikli za dodatno prodajo (Upsell Products)

Primer: v kolikor si obiskovalec ogleduje digitalno kamero srednjega cenovnega razreda, mu lahko ob ogledanem artiklu ponudite artikel nižjega in/ali višjega cenovnega razreda. Velikokrat je v takšnih primerih izpostavljen dražji artikel, artikel boljše kakovosti ali artikel priljubljene blagovne znamke, da bi se kupec odločil za dražji nakup. S tem lahko povečate povprečno vrednost nakupne košarice. Lahko pa se zgodi, da se kupec odloči za cenejši artikel in razliko v ceni porabi za nakup dodatnega artikla.

Artikli za navzkrižno prodajo (Cross-sell Products)

Artikli za navzkrižno prodajo se od ostalih povezanih artiklov razlikujejo predvsem po mestu, na katerem jih predstavite kupcu. Ti artikli vsebinsko niso neposredno povezani z izbranim artiklom. Običajno gre za priljubljene izdelke nižje vrednosti kar olajša odločitev o dodatnem nakupu.

Artikli za navzkrižno prodajo (Cross-sell Products)

Primer: pri prodaji elektronike se prodajalci velikokrat poslužujejo prodaje artiklov, kot so: podaljšana garancija, čistilo ali zaščitna oprema (zaščitne torbice, ipd). Vsi ti artikli so običajno sicer nižje vrednosti, a precej zaželeni s strani kupca, tako da je odločitev o nakupu artikla običajno precej enostavna.

Ob primerjavi zgoraj navedenih povezanih artiklov lahko vidite, da se ti razlikujejo predvsem po mestu prikaza in po vsebinski izbiri povezanih artiklov. Prva dva povezana artikla sta običajno prikazana na strani ogledanega artikla, saj sta nekakšna nadgradnja artikla, ki ga kupec želi kupiti. Pri navzkrižni prodaji pa gre običajno za nepovezane artikle, zato so ti prikazani na strani košarice.

Napredni povezani artikli

Seveda vam ni potrebno ostati znotraj predpisanih okvirjev, temveč lahko ponudite artikle še na druge, kreativne načine, kot so:

  • časovno omejena ponudba ob zaključku nakupa,
  • obiskovalci so kupili tudi,
  • nazadnje ogledani artikli,
  • priporočeni artikli glede na preteklo brskanje in nakupe,
  • paketni artikli.

Časovno omejena ponudba ob zaključku nakupa

Ob zaključenem naročilu lahko naredite še kakšno dodatno aktivnost in povečate prodajo.

V tem primeru je tehnična realizacija takšne funkcionalnosti sicer nekoliko težja, vendar zelo učinkovita. Ključna težava pri integraciji nastane predvsem zaradi samega nakupnega procesa, ki je v tem koraku že zaključen, zato mora kupec v primeru spletnega plačila nakupni proces za dodaten artikel ponoviti. Hkrati pa je zahtevna tudi z vidika distribucije, saj sistem naročilo že ima. V kolikor je le-ta avtomatiziran ter hiter, je lahko naročilo med dodatnim nakupom že v postopku obdelave. Zaradi naštetega se takšen nakup običajno časovno omeji. Tako se izognete dodatnim stroškom dostave artikla in prevelikemu odstopanju od prvotnega naročila.

Dodatno delo upravičite tako, da kupcu po zaključenem nakupu običajno prodajate artikle z večjim popustom, tako da je ugodnost dodatnega naročila kupcu jasno vidna.

Časovno omejena ponudba ob zaključku nakupa

»Obiskovalci so kupili tudi«

Obiskovalec včasih natančno ne pozna namena svojega nakupa in si v trgovini zgolj ogleduje artikle za potencialen nakup, zato lahko v njem s prikazom artiklov, ki so jih kupili ostali obiskovalci, spodbudite željo po nakupu ogledanih artiklov. Ljudje smo namreč naravnani tako, da radi sledimo drugim in si večkrat želimo stvari, ki jih imajo drugi (kar bi ustrezalo pregovoru »sosedova trava je bolj zelena«).

Obiskovalci so kupili tudi

Nazadnje ogledani artikli

Če imate v trgovini večje število artiklov, je za obiskovalca dobro, da ima vseskozi možnost vpogleda v seznam nazadnje ogledanih artiklov. Na takšen način se lažje vrne na artikel, ki se mu je zdel najprimernejši. Večkrat namreč pred nakupom pregleda številne artikle in hitro se lahko zgodi, da izgubi pretekli izbor ogledanih artiklov. Posledično lahko celo obupa nad nakupom, saj ne ve več, katere artikle si je ogledoval ali pa mu enostavno zmanjka časa za nov izbor. 

Priporočeni artikli glede na preteklo brskanje in nakupe

Z naprednimi algoritmi, z vgradnjo umetne inteligence oziroma strojnega učenja lahko na podlagi preteklih podatkov obnašanja kupca ali obnašanja kupcev podobnega profila ustvarite priporočila najprimernejših artiklov, za katere obstaja velika verjetnost nakupa.

Paketni artikli

S prikazom paketnih artiklov lahko kupcu ponudite paket artiklov, v katerem se nahaja ogledani artikel za nakup in dodatni artikli, primerni za paketni artikel. Takšen artikel lahko ponudite kupcu po znižani vrednosti, saj je celotna vrednost paketa višja in imate zaradi tega višji znesek marže.

Primeri uporabe povezanih artiklov (vsebinsko in vizualno)

Mogoče bi vas zanimalo tudi: prikaz podobnega ali relevantnega artikla

Kupci si so ogledali tudi: prikaz preteklih najbolj ogledanih artiklov izbrane kategorije

Priporočamo vam tudi: dodatek relevanten za artikel

Najbolj prodajani artikli v izbrani kategoriji: prodajne uspešnice v izbrani kategoriji

Tabela povezanih artiklov za različne dejavnosti

dejavnost

izbran artikel

Related

Upsell

Cross-Sell

moda

bela majica

bela majica z dodatnim žepom, bela majica z ovratnikom

hlače, obutev, jopica

nakupovalna vrečka, zaščita proti moljem

kozmetika

vlažilna krema

vlažilna krema za mastno kožo, vlažilna krema za suho kožo

čistilni gel

testerji kozmetičnih izdelkov, lip gloss

avtomobilizem

pnevmatike

zimske pnevmatike, poletne pnevmatike

vijaki za platišča

čistilo za pnevmatike

pisarna

pisarniški stol

pisarniški stol z naslonjalom, pisarniški stol brez naslonjala

pisarniška miza

podloga za miško

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.