Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Primer analize oglaševalske akcije

Preberite kaj smo se naučili na konkretnem primeru prodaje.

Primer analize oglaševalske akcije

Kot primer dobre prakse analize oglaševalske akcije bomo izpostavili nekoliko starejši primer prodaje kompresijskih nogavic, ki se prodajajo na spletni prodajni strani in oglašujejo v različnih spletnih virih, med njimi tudi v spletni skupnosti Facebook. Ta se je v primerjavi z drugimi ponudniki oglaševalskega prostora – z lokalnimi in z globalnimi (Google Ads, Najdi.si, Proplus, Httpol, itd.), izkazal za najučinkovitejšega.

Na podlagi izkušenj s spletno prodajo tovrstnih artiklov je bil glavni poudarek prodaje na družbenem omrežju Facebook, kjer se je na podlagi ciljnega oglaševanja število potencialnih strank zmanjšalo na 480.840 oseb.

Pri ciljnem oglaševanju so za zoženje potencialnih strank uporabili več filtrov, vse od lokacije do starosti. Glede na to, da se artikel prodaja samo na slovenskem trgu, se je oglaševanje zožilo s približno 500 milijonov na 596.240 oseb, ki živijo v Sloveniji. Nato so določili demografske lastnosti, in sicer polnoletne osebe, s katerimi so zožili oglaševanje na 484.160 oseb. Starost je bila določena glede na navade potrošnikov, ki se nekje po osemnajstem letu odločajo za spletne nakupe in začenjajo kupovati oblačila zase, saj so veliko bolj neodvisni kot mladoletne osebe.

Ostale filtre (starost, interesi, povezave) so pri filtriranju zanemarili, saj nimajo večjega vpliva na naš krog oglaševanja.

Interpretacija rezultatov oglaševalske akcije

Zaključki oglaševalske akcije so pokazali, da je povprečna cena klika znašala približno petnajst centov. Cena klika ni enotna, saj se dnevno spreminja. Odvisna je od CTR-razmerja (Click through Rate) med prikazi oglasov in kliki. Večje je zanimanje za oglas, večji je CTR, torej lahko z zagotovostjo trdimo, da je cena oglasa odvisna od tega, kako zanimiv je oglas za ciljno skupino in kolikšna je prisotnost konkurence.

Konverzija spletne trgovine je približno triodstotna. To pomeni, da na vsakih sto obiskovalcev prejmemo povprečno tri naročila.

Za uspešno vodenje oglaševanja izračunamo CPO (Cost per Order). Podatek nam razkrije količino denarja, ki smo jo porabili za posamezno naročilo. V konkretnem primeru za sto klikov plačamo petnajst evrov. Za teh petnajst evrov dobimo tri naročila. Povprečna cena pridobljenega naročila znaša pet evrov.

Povprečna vrednost naročila znaša približno trideset evrov (nekateri obiskovalci strani naročijo zgolj en par nogavic, drugi štiri pare, v povprečju pa skupno porabijo trideset evrov).

Pri povprečni vrednosti nakupa tridesetih evrov je pet porabljenih evrov relativno visok delež, zato enkraten nakup ne zadošča za zadovoljivo profitabilnost. 

Če želimo zagotoviti dolgoročno uspešnost takšnega oglaševanja, moramo:

  • znižati ceno klika oz. dobiti cenejši promet,
  • zvišati konverzijo (razmerje med obiski in nakupi),
  • zvišati povprečno vrednost naročila in
  • poskrbeti za to, da ne pridobivamo enkratnih nakupov, ampak kupce obdržimo.

Zaključki oziroma ukrepi na podlagi analize rezultatov

Iz ponudbe smo odstranili možnost nakupa samo enega para nogavic. S tem smo kupce, ki so prej kupovali le po en par nogavic »prisilili« v nakup vsaj dveh parov in s tem zvišali povprečno vrednost naročila. Ukrep smo pred dokončno odločitvijo testirali s pomočjo testa A/B-Split, iz rezultatov pa smo lahko razbrali, da kljub odstranitvi možnosti naročila zgolj enega para ni prišlo do bistvenega upada naročil.

Z rednim spreminjanjem oglasov so oglasi ostajali »sveži« in zanimivi, s tem pa smo ohranili tudi nižje cene klikov.

Poskrbeli smo za redno obveščanje strank po elektronski pošti in po drugih poteh. Ugotovili smo, da se kupci samoiniciativno redkeje odločijo za ponoven nakup, če pa z njimi redno komuniciramo, so nakupi pogostejši. Kupec, ki bi sicer kupil le en par nogavic, zanj pa smo porabili pet evrov, ni profitabilen. Pošiljanje e-pošte in komunikacija preko družbenih omrežij z obstoječimi kupci je praktično brezplačno oziroma cenovno zelo ugodna, zato je naš kupec v obdobju enega leta opravil še več nakupov in tako postal profitabilen.

Z dodatnim pojavljanjem na družbenih omrežjih in s pisanjem koristnih ter zanimivih objav v spletnem dnevniku ali na blogu (ter njegovi povezavi s Facebook-om) smo uspeli pridobiti stalen pritok obiskovalcev spletne strani, za katere ni treba neposredno plačevati (organski promet).

 

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri