Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Dostava

Stroški dostave so lahko v spletni trgovini precej različni glede na naročeno, lokacijo ter način dostave.

Dostava
 • Lokacije odpošiljanja

  Pri lokaciji odpošiljanja je mogoče zaslediti številne razlike med spletnimi trgovinami.

  Preberi vse
 • Sledenje pošiljkam

  Z informacijo o paketu lahko stranke sledijo svoji dostavi.

  Preberi vse

Dostava in njeni stroški predstavljajo pomemben faktor spletne trgovine, saj lahko – odvisno od prodajnega artikla – zajemajo tudi večji delež stroškov, zaradi česar smo lahko posledično nekonkurenčni drugim trgovinam.

Stroški dostave se zaradi različnih načinov dostave in dostavnih služb ter države, iz katere in v katero se artikel pošilja, zelo razlikujejo, zato imamo lahko precej kompleksno logiko izračuna cen.

Obstajajo različni načini obračuna dostave:

 • brezplačna dostava na vsa naročila,

 • fiksni strošek dostave,

 • strošek dostave glede na vrednost košarice,

 • strošek dostave glede na težo ali prostornino artiklov ter

 • posebni stroški dostave za specifične artikle.

Poleg zgoraj omenjenega moramo upoštevati še lokacijo pošiljanja po državah, znotraj države in v posameznih regijah. V določenih predelih države je zaradi geografske lokacije poštnina namreč dražja (na primer dostava na oddaljene otoke). 

Brezplačna dostava na vsa naročila

Ena izmed zelo zanimivih prodajnih strategij je brezplačna dostava na celotno naročilo, kar je že zaradi same brezplačne poštnine lahko dobro promocijsko orodje. V tem primeru moramo biti previdni, da stroške poštnine, ki jih nosimo, prištejemo k prodajni ceni in s prodajo ne ustvarjamo izgube.

Takšno strategijo, ki znatno vpliva na prodajo, lahko testiramo s poskusno prodajo artiklov brez stroškov dostave, nato pa še s prodajo z dodanimi stroški. Tako lahko vidimo, kolikšen odstotek prodaje se je dvignil zaradi promovirane brezplačne dostave. Sami smo pri eni izmed spletnih trgovin ugotovili, da je prišlo v primeru brezplačne dostave do večjega števila naročil, sama prodaja pa je bila uspešnejša, ko so bili stroški dostave vključene in smo zgolj z občasno aktivno akcijo brezplačne dostave promovirali spletno stran. 

Fiksni strošek dostave 

Fiksni stroški dostave so običajno pri manjših spletnih trgovinah eden izmed najbolj aktualnih načinov obračunavanja, saj so ti za kupce tudi najbolj razumljivi. Paziti moramo, da celotne stroške dostave kupcu predstavimo na enostaven način. V primeru fiksnih stroškov dostave moramo vedeti, da nam ti lahko pri težjih artiklih ali artiklih večjih dimenzij ne pokrijejo vseh stroškov, ki jih imamo z dostavo. Zato moramo biti enako pazljivi kot pri zgoraj omenjeni brezplačni dostavi. Strošek dostave majice v manjši oblazinjeni kuverti je na primer zelo nizek, kosilnica, ki je precej velika in težka, pa potrebuje posebno embalažo, zaradi česar je že sam strošek dostave občutno višji.

Strošek dostave glede na vrednost košarice

V primeru želje po povečanju skupne vrednosti košarice lahko določite dostavo glede na vrednost košarice, kar v praksi pomeni cenejšo dostavo naročila pri višji skupni vrednosti artiklov. 

Seveda je v takšnem primeru potrebno različne stroške dostave strankam tudi pravilno predstaviti, da jih med procesom nakupovanja ne zmedemo.

dostava spletna trgovina

V kolikor želimo, da bi stranke v košarico dodale še več artiklov, si lahko pomagamo tudi z raznimi triki – eden izmed teh je prikaz manjkajočega zneska v košarici do cenejše ali brezplačne dostave. Ob tem ponudimo še dobro prodajane artikle, ki bi vrednost košarice lahko povečali.

Strošek dostave glede na težo ali prostornino artiklov

Strošek dostave glede na težo ali prostornino je eden izmed tehnično zapletenejših načinov, saj so za izračun dostave potrebni podatki o teži in prostornini vsakega artikla, ki jih nato v primeru nakupa dodamo v košarico.  

V primeru stroška dostave glede na prostornino artiklov za izračun in za prikaz stroška dostave potrebujemo posebne mere in podobne podatke kot pri teži. Uporabimo lahko tudi kombinacijo obojega, teže in volumna, saj gre včasih pri dostavnih službah za takšen način obračunavanja stroškov.

Posebni stroški dostave glede na specifične artikle

V primeru posebnih artiklov, kakršni so zgoraj omenjena kosilnica ali pnevmatike, je potrebno stroške posebej definirati. V kolikor se pojavijo velike razlike med stroški dostave artiklov, moramo zanje ustvariti posebna pravila, ki odstopajo od ostalih. Le tako bo dostava primerno izračunana in prikazana.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.