040 807 231
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Piškotki

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov.

Piškotki

  Z njimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.

  Sam piškotek ne vsebuje ali zbira osebnih informacij. Ko piškotek prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev, saj lahko preko piškotkov prepoznate obiskovalce. Piškotki tako omogočajo pridobivanje podatkov o številu obiskovalcev spletne strani, o novih in predhodnih obiskovalcih in o uporabi spletne strani, zaradi česar lahko nadgrajujete in prilagajate spletno stran potrebam in željam uporabnikov.

  Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko ta v brskalniku, ki ga uporablja, hrambo piškotkov omeji ali onemogoči.

  Zakaj so piškotki potrebni?

  Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja brez piškotkov ne bi bile mogoče. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje. S tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je učinkovitejše in bolj simpatično.

  Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

  Razlogov za uporabo piškotkov je več: njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani) pomaga pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pri zbiranju statističnih podatkov, vsebujejo informacije o navadah spletnega uporabnika, z njimi pa se lahko spremlja tudi pogostost obiskovanja določene spletne strani.

  Podjetja lahko s pomočjo piškotkov izboljšajo učinkovitost svojih spletnih strani ter ustreznost vrste, vsebine in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom. Seveda pa je zaradi zakonodaje in dobre uporabniške izkušnje potrebno ponuditi tudi informacije o piškotkih, da se obiskovalci lahko seznanijo z vrsto uporabljenih piškotkov, z razlogi za njihovo uporabo in z možnostmi za njihovo odstranitev ali onemogočanje uporabe. 

  Zakonska ureditev uporabe piškotkov

  Zaradi pogostih spletnih prevar, povezanih s spletnimi piškotki, so se zaostrili zakoni. S tem so nastala tudi nova pravila glede uporabe piškotkov, ki se shranjujejo na osebnih računalnikih uporabnikov.

  Nova zakonodaja vsem lastnikom spletnih strani nalaga pridobitev soglasja uporabnika za uporabo piškotkov, ki niso ključni za delovanje spletnega mesta. V praksi takšno privolitev potrebujejo praktično vsi lastniki spletnih strani, saj jih večina piškotke uporablja.

  Če na vaši spletni strani uporabljate storitve, kot so Google Analytics, Google Remarketing, sledilne piškotke socialnih omrežij ali druge piškotke, ki niso nujni za delovanje samih storitev ali za pretok informacij, morate v nekaterih državah od obiskovalcev vaše spletne strani zahtevati privolitev.

  Kaj od lastnikov spletnih strani zahteva zakon?

  Zakon torej zahteva, da lastnik spletne strani poskrbi za posredovanje nekaterih podatkov uporabniku:

  • podatke o vrstah piškotkov, ki jih uporablja spletna stran,

  • podatke o namenu zbiranja piškotkov in 

  • podatke o načinu uporabe piškotkov.

  V kolikor želi uporabnik polno uporabniško izkušnjo na strani, se mora z uporabo piškotkov strinjati.

  Primer seznama piškotkov z opisano funkcionalnostjo:

  IME PIŠKOTA

  OPIS PIŠKOTKOV

  CART

  upravljanje s košarico

  COMPARE

  primerjava artiklov

  CURRENCY

  nastavitve spletne strani

  CUSTOMER

  identifikacija uporabnika

  POLL

  upravljanje z anketami

  WISHLIST

  upravljanje seznama želja

  __utma

  statistika ogledov spletne strani - Google Analytics

  Kaj storiti, ko ne morate zbirati piškotkov, želeli pa bi identificirati posameznega obiskovalca?

  V tem primeru imate na voljo kompleksnejšo rešitev, v okviru katere vzamete prstni odtis naprave, ki jo obiskovalci uporabljajo. Vsaka naprava ima namreč določene posebnosti glede sestave (sestava iz različnih komponent), procesiranja podatkov, odzivnosti, itd. Na podlagi teh parametrov lahko med seboj ločite naprave in posledično uporabnike spletne trgovine. Več informacij kot zberete, natančneje boste lahko identificirali posamezno osebo.

  piškotki spletna trgovina

  Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

  200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

  Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

  Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

  Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

  S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

  Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

  Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

  Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

  Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

  Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

  E-novice

  Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

  Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

  Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

  © 2010 - 2023 Degriz. Vse pravice pridržane.

  Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

  Zapri