Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Optimizacija spletnega mesta (on-site optimizacija)

Za Google-ov algoritem je znano, da je skrivnost in natančnih podatkov ter matematičnih formul, na podlagi katerih Google razvršča vašo spletno stran v iskalniku, ni mogoče pridobiti.

Optimizacija spletnega mesta (on-site optimizacija)
 • Strukturirani podatki

  Strukturirane podatke »Rich Snippets« uporabljamo za opisovanje artiklov (v spletni trgovini).

  Preberi vse
 • Blog in spletna trgovina

  Preberi vse

Objavljene so bile le osnovne patentirane informacije, ki jih je mogoče raziskati. Nič nam ne more potrditi pravilnosti našega dela bolj kot testiranje vsake zadeve, s čimer preverimo razlike, ki vplivajo na položaj naših spletnih strani v iskalnikih.

Prepričani smo, da je dobra, kakovostna in nenazadnje tudi unikatna vsebina spletnega mesta eden izmed najpomembnejših faktorjev na spletni strani (»Content is king« oz. vsebina je kralj).

Namen te sekcije je vpogled v to, kaj pajki iščejo po strani. Kljub nenehnim spremembam v algoritmu obstajajo stalni pajki, ki se ne spreminjajo. Spremembe na sami strani vam najverjetneje ne bodo zagotovile vodilnega položaja za iskane ključne besede, saj boste morali ob upoštevanju spodnjih napotkov storiti še kaj več, kar pa bo vaši strani zagotovo pomagalo do boljše umestitve.

Potrebno je izbrati ključne besede. Če so te zelo konkurenčne, potem razmislite o optimizaciji več sekundarnih ključnih besed.

Ključni elementi za dobro umestitev spletnega mesta

Pravilno ter redno vzdrževanje vašega spletnega mesta je lahko ključno pri višjem uvrščanju v iskalnikih. Iskalniki redno indeksirajo vse spletne strani, a z rednim in pravilnim urejanjem spletnega mesta lahko tudi sami poskrbimo, da bodo ravno vaše spletno mesto indeksirali pogosteje. Ko govorimo o iskalnikih, imamo v mislih predvsem največjega izmed njih – Google. Kljub konstantnim spremembam v algoritmu obstajajo stalnice in nekakšne zakonitosti, ki se ne spreminjajo in s pomočjo katerih lahko v veliki meri pripomorete k višjemu razvrščanju vaše spletne strani. 

Tekstovna vsebina - kakovostna, unikatna in s ključnimi besedami

Pazite, da bodo ključne besede pomembne za vašo nišo in da se bodo ponavljale v odebeljenem tekstu. Ključne besede naj bodo enakomerno razporejene po celotni strani. Bodite previdni, da z njimi ne pretiravate, saj bo učinek ravno nasproten - Google bo vašo stran dojemal kot neželeno. Večkratna uporaba ključne besede po celotni strani v običajni frekvenci ponavljanja da Google-u vedeti, da je ta beseda relevantna za stran in na njeni podlagi boste potem tudi višje uvrščeni.

Slikovno gradivo - kakovostno in unikatno

Opozorilo: robot ne more dostopati do vaših fotografij preko spletnih pajkov, zato poskrbite, da bodo vaše datoteke imenovane po ključnih besedah, vsebujejo pa naj tudi Alt oznake z enakimi ključnimi besedami. Fotografij, ki so poimenovane z imenom neznano.jpg in brez Alt vsebine, robot ne more prepoznati in uvrstiti. Pozorni bodite tudi na to, da bodo imena fotografij brez šumnikov, presledkov (te naredite z - ) in ostalih znakov ali simbolov.

Izhodne povezave (povezave z vaše strani na drugo stran)

V kolikor imate veliko povezav z vaše spletne strani, je priporočljivo na določenih povezavah uporabiti no_follow oznake, saj takšnih povezav Google potem ne upošteva. Mnogi imajo na svojih straneh na stotine povezav, ki vodijo na druge strani, vendar pa le redki vračajo povezave in tako samo izgubljajo na vrednosti. Dobro je imeti do 100 ali manj izhodnih povezav, kar se morda sliši veliko, vendar se te povezave resnično hitro nakopičijo.

Konsistentnost ključnih besed

Google lahko v trenutku določi ključne besede in njihovo ponavljanje, zato pogoste spremembe ključnih besed na strani niso priporočljive, saj je takšna stran videti nekonsistentna in nezanesljiva.

Meta oznake

Že nekaj časa se govori, da ključne besede izgubljajo na vrednosti. Vseeno pa to ne drži povsem, saj so meta podatki prvi, ki so indeksirani in še vedno v veliki meri uporabljeni pri iskanju na drugih, manj znanih iskalnikih.

 • Meta naslovi - na začetku naslova uporabite najpogosteje uporabljene ključne besede, saj so te najpomembnejše. Naslov naj ne bi vseboval več kot 66 znakov, vključno s presledki in z ostalimi znaki (na primer &), saj te Google vidi kot »alt«. Namesto tega je priporočljivo uporabiti pomišljaj (–). Poskrbite tudi, da naslov ne bo vseboval preveč ključnih besed ali celo napačno zapisanih ključnih besed.
 • Meta opis - Google bo meta opis na strani zadetkov uporabil pod naslovom in obiskovalci ga bodo brali, zato morajo biti besede povezane, vsebujejo naj tudi ključne besede. Besedilo naj bo dinamično in opisno, vendar ne daljše od 150 znakov. Enakih ključnih besed v opisu ne uporabite več kot trikrat.
 • Meta ključne besede – ostali iskalniki se še vedno močno zanašajo na ključne besede, zato jih brez skrbi uporabite, vendar se omejite na 800 znakov in na največ tri ključne besede.

 Še nekaj napotkov: 

 • Pomembnost vsebine: ključno vsebino moramo dobro izpostaviti z oznakami (headingi), odebelitvami, s ponavljanjem, itd.
 • Starost strani: starejše strani in domene se uvrščajo bolje od novejših.
 • Število indeksiranih strani: več kot imamo vsebine, bolje je to za našo stran.
 • Podatki o strežnikih: ti podatki nam razkrijejo število strežnikov, DNS-zapisov in Whois zapisov. Številne spremembe kažejo na to, da stran ni stabilna.
 • Whois informacije: Whois podatki so pomembni, zato poskrbite za vpis kontaktnih podatkov.
 • Naslovi (h1, h2, h3, ipd.): naslovi na strani so ključnega pomena. Najpomembnejši je naslov h1, ki naj bo le eden, nato mu sledijo ostali (h1, h2, h3 ...). Naslov naj bo kratek, vsebuje naj ključne besede.
 • Title in Alt oznake: fotografije potrebujejo alt oznake in naslovne povezave, v katere vpišete vaše ključne besede.
 • Mapa strani (Sitemap): mape naj bodo v obliki xml in html, s povezavami v nogi strani.
 • Robots.txt: v datoteki se določijo datoteke in mape, ki so vidne za pajke. Preprečite indeksiranje strani in map, ki za vašo stran niso relevantne. Največkrat gre pri tem za sistemske datoteke.
 • Kanonične povezave (Canonical links): te povezave se morajo vključiti, saj je za optimizacijo bolje, da ni podvojenih strani; vse strani naj kažejo kanonično na glavno stran.

Kot vidite, je potrebno upoštevati številne dejavnike, na katere morate biti pozorni, vendar to še zdaleč niso vsi. Optimizacija je dolg proces, ki vzame veliko časa in mu je potrebno nameniti veliko truda, vendar se na koncu vedno obrestuje.

Če je spletna trgovina nova, je priporočljivo izklopiti uporabo končnice (.html) v URL-naslovih, da so povezave čim krajše.

on site optimizacija

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.