Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Pojavna okna (popup)

Pojavna okna ali »pop up« okna so vsebinska okna, ki se pojavijo nad ogledano vsebino.

Pojavna okna (popup)

Uporabljajo se, ko želite izpostaviti pomemben vsebinski del strani. Najpogostejši primer je prijava na e-novice, saj lahko obiskovalca v primeru, ko ta pusti svoj elektronski naslov, kontaktirate in mu predstavite novosti ter ugodnosti. Na takšen način želite ujeti predvsem obiskovalce, ki stran zapustijo brez nakupa ali zaradi kakšne druge akcije, ki bi vam omogočala stopiti v ponoven stik z njimi.

Pojavna okna imajo tudi svoj negativen sloves, saj jih pogosto uporabljajo za oglaševanje na straneh z nezaželeno vsebino, kar posledično negativno vpliva na uporabniško izkušnjo. Pojavijo se lahko med prebiranjem vsebine, ki nas je najverjetneje pritegnila, zato je lahko njihov prikaz čez vsebino precej moteč. Polje za zapiranje pojavnih oken je lahko skrito, kar uporabnika prisili v akcijo, zaradi katere strani zaupa svoj e-mail naslov ali klikne na povezavo.

Ob klasičnih pojavnih oknih, ki nam ob obisku strani prikažejo celotno vsebino, poznamo tudi druge tipe pojavnih oken, ki jih bom podrobneje razložil v naslednjem poglavju.

Pojavna okna na klik

Pojavna okna, ki se odpirajo na klik, so od vseh pojavnih oken najmanj moteča, saj se prikažejo točno ob zahtevani akciji in obiskovalcev ne prekinjajo med brskanjem strani. Še posebej so lahko uporabna, kadar ne želite, da obiskovalec zapusti strani. Če na primer promovirate brezplačno knjigo, lahko obiskovalec s klikom na akcijo »klikni in prenesi brezplačno e-knjigo« odpre pojavno okno z obrazcem za prenos knjige, ga izpolni in ob zaključku nadaljuje z brskanjem po strani.

Časovno pogojena pojavna okna

Časovno pogojena okna se na strani uporabljajo, ko obiskovalca ne želite zmotiti med brskanjem, ampak vežete prikaz pojavnega okna na čas, ki ga obiskovalec preživi na strani ali ga uporabite ob določenem številu ogledanih strani. Na tak način obiskovalcu s prvim obiskom niste preprečili spoznavanja vsebine strani, zaradi česar bo morda tudi hitreje izpolnil prijavo na e-novice, še posebej, če ga je predhodno ogledana vsebina prepričala.  Po mojem mnenju so pojavna okna težavna, ker se prikažejo prehitro. Ko obiščemo spletno stran, se nam obrazec za prijavo na e-novice pojavi še pred pregledom vsebine spletne strani.

Stranska pojavna okna

Zaradi vse večjih računalniških zaslonov se pogosto zgodi, da imate ob straneh posamezne spletne strani neuporabljen prostor, ki je idealen za prikaz občasnih akcij, ugodnosti, itd. Takšna pojavna okna ne vplivajo negativno na uporabniško izkušnjo, ker lahko oglas enostavno ignorirate, saj v večini primerov ne prikriva ogledane vsebine. Glavno vsebino običajno omejite s širino, da obiskovalci nimajo težav med branjem teksta in ne preskakujejo zapisanega besedila. Neizkoriščen prostor ob vsebini lahko namenite stranskim pojavnim oknom. Najpogosteje so stranske prijave na strani tudi fiksno postavljene, tako da so vedno na vidnem mestu in jih obiskovalci težje zgrešijo.

Izhodna pojavna okna

Izhodna okna predstavljajo dober način za zadržanje kupca na spletni strani in za ponujanje posebne ugodnosti, s katero bi ga želeli obdržati na strani. Uporabljajo se tudi, ko obiskovalec doda artikel v košarico, a nakupa ne dokonča. V takšnih primerih se običajno uporablja prikaz ugodnosti, med katere spada kupon za brezplačno dostavo, darilo ob nakupu in podobno.

Vrstična pojavna okna

Vrstična pojavna okna so manj moteča od klasičnih prekrivnih oken, saj se prikažejo med vsebino in vsebine ne prekrivajo, ampak jo samo pokažejo nižje. V primerih, ko so prikazana čez vsebino, gre običajno le za prikaz čez določen del okna, tako da je brskanje in prebiranje vsebine še vedno mogoče, saj je ne blokirajo v celoti.

Pop-under okno

Načeloma pop-under ni klasično pojavno okno, saj deluje nekoliko drugače. Ob določeni akciji se za trenutno odprtim oknom samodejno odpre novo brskalno okno s posebno ponudbo, ki jo lahko opazite, ko zaprete glavno okno ali ko želite videti, kakšna zadeva se je pojavila sama zase. Verjetno ste kdaj že obiskali kakšno erotično stran in kar naenkrat ugotovili, da se je odprlo še okno za erotičen komplet spodnjega perila, za povečanje moškega spolnega uda ali kaj podobnega. To so tako imenovana pop-under okna, ki so lahko zelo moteča. Zaradi njih mnogi obiskovalci uporabljajo dodatne programe, s katerimi blokirajo odpiranje takšnih oken. 

Zaradi slabe uporabniške izkušnje tovrstnega odpiranja oken so strani, ki jih uporabljajo, pogosto prepovedane (npr. Google Adsence) in slabše uvrščene v določenih iskalnikih.

Spletni iskalniki in pojavna okna na mobilnih napravah

Večina izmed nas za brskanje po spletu najpogosteje uporablja svoj mobilni telefon ali tablico. Tega se zaveda tudi ameriški gigant Google, ki sicer že kar nekaj časa na prva mesta postavlja le tista spletna mesta, ki so v celoti prilagojena mobilnim napravam. Nedolgo nazaj pa so se zavoljo dobre uporabniške izkušnje odločili, da bodo kaznovali vsa mobilna spletna mesta, ki bodo prekomerno uporabljala pop-up pojavna okna

Google meni, da so pop-up okna na mobilnih napravah najbolj moteč element, saj običajno prikrivajo primarno vsebino spletnega mesta. To se opazi tudi v večjem bounce rate-u (visoki stopnji izhoda s spletnega mesta). V primeru nezadovoljstva uporabnika ob pojavnem oknu bo ta stran zaprl in se vrnil nazaj na Google, kjer bo nadaljeval z iskanjem kvalitetnejše vsebine. Najbolj priljubljeni iskalnik si bo njegovo vedenje »zapomnil«. Google med drugim spremlja tudi čas obstanka na strani in tako predvideva, ali je uporabnik z vsebino strani zadovoljen.

Posledično bo Google kaznoval vsa spletna mesta, ki uporabljajo pop-up okna za prikazovanje nerelevantne oz. nezaželene vsebine in celozaslonske vrinjene vsebine, ki onemogočajo dobro uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah.

Vendar ne skrbite, vsa pojavna okna niso slaba. Še vedno jih lahko uporabljate za:

  • obvestila o uporabi piškotkov na vašem spletnem mestu, 

  • obvestila o pogojevanju starostne omejitve uporabnikov, ki lahko uporabljajo vaše storitve ter

  • za vsebinsko prilagojena pop-up okna.

V kolikor na vašem spletnem mestu uporabljate pop-up oziroma pojavna okna na zgoraj opisan način, oziroma večji del vašega prometa temelji na akcijah in ponudbah, ki se prikazujejo v obliki pop-up oken, poskrbite za njihovo primerno ureditev, da ta ne bodo negativno vplivala na uvrstitev spletne strani v iskalnikih.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.