Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Vrste in šifre artiklov

Prodaja različnih tipov artiklov posledično spremeni način prodaje artiklov.

Vrste in šifre artiklov

Pri vnosu artiklov moramo biti vedno pozorni na to, da imamo za vsak artikel vodeno svojo zalogo in cene, vsi artikli pa morajo biti opremljeni s šifro, pod katero ga vodimo. To pomeni, da moramo za vsako variacijo artikla (npr. barva ali velikost) imeti svojo šifro, da lahko za ta artikel vodimo ustrezno zalogo in cene. V kolikor šifer artiklov še nimamo, jih je najbolje ustvariti po posebnem ključu, tako da lahko že iz same šifre razberemo ključne podatke o artiklu.

Za primer lahko vzamemo šifriranje artiklov pri prodaji oblačil. Šifre so pogosto sestavljene iz različnih delov. Če gre za osemmestno (8) šifro, lahko prve štiri (4) šifre uporabimo za oznako modela oblačila, naslednji dve (2) za barvo oblačila, zadnji dve (2) pa za velikost oblačila. Dvomestna številka pri barvi z oznako 01 nam tako pove, da gre za belo barvo, medtem ko 02 pomeni, da je artikel črne barve.

Priporočljivo je, da pri šifriranju artiklov v nazivu ne uporabljamo posebnih znakov, ki lahko kasneje v različnih sistemih povzročajo težave. Šifre je bolje omejiti tudi na določeno število znakov, da te niso predolge.

V kolikor gre za artikel brez lastnosti, imamo v trgovini samo en enostaven artikel s svojo šifro. V primeru artiklov, kakršni so izpostavljeni pri oblačilih, imamo lahko samo en artikel, a se nam vseeno prikazuje velika količina artiklov na strani kategorije, svoja produktna stran za vsako variacijo ter ogromno podvojenih opisov oz. vsebin. Temu se lahko izognemo z možnostjo združevanja artiklov v konfigurabilen artikel. Tako posameznih možnosti artiklov ne prikazujemo, temveč imamo zgolj en artikel in eno produktno stran, na kateri je na voljo izbira barve in velikosti. To lahko uredimo tudi nekoliko drugače, in sicer s konfiguracijo artikla za vsako barvo modela, na katerem je možno izbirati samo velikost. V tem primeru imamo več artiklov v kategoriji, posamezne barve modela pa so vidne takoj in tako ni potrebe po tem, da na artiklu označimo, da je ta na voljo tudi v drugih barvnih kombinacijah.

Velikokrat tako v spletnih kot v fizičnih trgovinah vidimo paketne artikle, kjer je več artiklov združenih v en artikel z namenom pospeševanja prodaje zajetih artiklov. Tem artiklov se lahko posledično zaradi večjega razpona marž lažje znižajo cene, artikli pa se še dodatno promovirajo. Paketni artikli so aktualni tudi zaradi tega, ker lahko vanje dodamo artikle, ki se samostojno ne prodajajo najbolje in jih lahko tako bolje prodamo. V primeru paketnih artiklov je podobno kot pri konfigurabilnem artiklu, pri katerem gre za združevanje več artiklov z različnimi šiframi. Če torej nekdo naroči paketni artikel z dvema artikloma in s svojima šiframa, lahko ob nakupu v svojem sistemu zmanjšamo zalogo za oba artikla. 

paketni artikel

Ob klasičnih artiklih je mogoče zaslediti še druge tipe artiklov, ki so drugačni predvsem zaradi načina distribucije vsebine do kupca. To so virtualni artikli in artikli za prenos. Pri virtualnih artiklih gre za storitve, naročnine in garancije, pri artiklih za prenos pa za digitalne artikle, na primer računalniške igre, programe, e-knjige itd. Ključna značilnost virtualnih artiklov je, da nimajo fizične oblike in jih zaradi tega ni potrebno pošiljati po pošti. Pri artiklih za prenos je potrebno kupcu zgolj zagotoviti povezavo oz. URL, s pomočjo katere si preko spleta prenese vsebino. Virtualni artikli ne potrebujejo prenosa, pogosto pa se uporabljajo pri paketnih artiklih, pri katerih lahko na primer pralnemu stroju prodamo še podaljšano garancijo.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri