Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Stran kategorije

Kategorije so posamezna področja spletne trgovine in obsegajo različno število artiklov.

Stran kategorije

V kategorijah so artikli običajno predstavljeni v obliki mreže (grid) ali v obliki seznama (list). Obiskovalcu lahko omogočite različne prikaze ali urejanje prikazov po želji. Obstajajo tudi drugačne razporeditve, vendar zgoraj naštete veljajo za najbolj klasične med kategorijami.

Mreža artiklov se običajno uporablja za prikazovanje več artiklov naenkrat, saj s takšnim načinom prikaza v posamezno vrstico lahko postavite več artiklov (2, 3, 4, 5 in več), odvisno od velikosti artikla, ki ga želite prikazati. Večji kot bodo artikli, manj jih bo v posamezni vrstici, tako da vam bo ostalo več prostora za razporeditev.

Prikaz v obliki mreže in v obliki seznama

Prikaz v obliki mreže in v obliki seznama

Seznam artiklov se običajno uporablja, ko želite na strani pokazati več informacij o artiklih.

Pri posameznem artiklu običajno prikažemo fotografijo, ceno, ime artikla ter zavihek za dodajanje v košarico ali za ogled podrobnosti o artiklu. Poleg zgoraj omenjenih informacij lahko dodate še hiter predogled artikla, seznam želja, primerjavo in posamezne oznake artikla.

Stran kategorije lahko izkoristimo tudi za vstopno (landing) stran, saj ta vsebuje večino vseh potrebnih elementov. V opis tako lahko vključimo akcije in morebitne popuste (za namen razumevanja akcije in njenih pravil), nato pa seznam akcijskih artiklov. Tako obiskovalcu nazorno pojasnimo akcijo in mu na ogled ponudimo vse akcijske artikle. Dober primer takšnega načina prikazovanja je valentinova akcija, v sklopu katere dodamo izbor primernih daril in pogoje naročila ter informacije o času dostave.

Prikaz fotografije

Kot že omenjeno, naj bodo fotografije profesionalne in čiste, hkrati pa prilagojene artiklu, ki ga predstavljate. Ure običajno fotografiramo navpično, očala vodoravno. Kako boste predstavili artikel, je odvisno predvsem od samega artikla. V kolikor imate samo eno vrsto artikla, boste seveda izbrali tisti prikaz, ki bo artiklu najbolj ustrezal.

Dodatna izpostavitev artiklov

Posebej izpostavljeni artikli so pri kategorijah artiklov še posebej privlačni, zato jih lahko z različnimi oznakami bolj izpostavite. Tudi v klasičnih trgovinah si lahko na policah ogledate različne marketinške elemente, ki izpostavljajo določene artikle. Običajno gre za oznake novo, akcija, znižano, priporočamo in podobno. Pri teh odločitvah ste lahko zelo kreativni, v kolikor pa vam zmanjka idej, lahko še vedno obiščete drugo spletno trgovino in si izposodite idejo.

Določene artikle lahko izpostavite tudi tako, da na seznam artiklov med prikaz dodate oglasno pasico, ki lahko služi kot dodatna promocija. Pri tem morate paziti, da z umestitvijo oglasov v kategorijo strani ne preobremenite z informacijami in s tem ne poslabšate uporabniške izkušnje.

Urediti morate tudi razvrščanje v kategoriji, in sicer tako, da lahko obiskovalec artikle razvrsti po svojih željah.

Najpogostejši načini razvrščanja artiklov so:

  • od novejšega proti starejšemu (in obratno),
  • po abecednem redu od A do Ž (in obratno) ter
  • po ceni od najcenejšega artikla proti najdražjemu (in obratno).

Na začetku svojo razporeditev običajnouredite tako, da začnete s prodajnimi hiti, nadaljujete s sezonsko privlačnimi artikli in zaključite z artikli, ki jih nimate na zalogi (v kolikor te že prikazujete).

Poleg zgoraj omenjenih obstajajo tudi druge razporeditve artiklov, vendar je vse odvisno od načina prodaje in vrste prodajnih artiklov. Če prodajate motorje, lahko tem dodate še razvrstitev glede na dodatne parametre, na primer razporeditev glede na moč, ki je pri izbiri motorja verjetno dokaj pomembna.

Filtriranje

V kolikor imate večji obseg artiklov, morate strani dodati tudi funkcijo filtriranja. Slednja uporabnikom omogoča, da na podlagi izbranih parametrov zmanjšajo prikaz artiklov in imajo na voljo samo tiste, ki ustrezajo izbranim parametrom.

Običajno sta na voljo filtriranje po ceni in po podkategoriji, dodate pa lahko tudi ostale parametre, na primer filtriranje glede na blagovne znamke, spol, velikost, barvo in podobno.

Optimizacija kategorij za iskalnike

Običajno so kategorije s strani iskalnikov ene izmed najpogosteje obiskanih strani, zato jih je potrebno tudi primerno optimizirati. Pomembno je, da kategorijo primerno opišete tudi z besedami. Pri tem je potrebno paziti, da s predstavitvijo kategorije ne odvrnete pogleda od artiklov. Priporočljivo je, da na začetku dodate krajši opis artikla, na koncu kategorije pa daljšega ali pa slednjega na vrhu strani enostavno skrijete, tako da se prikaže le s klikom na povezavo, kot je recimo »preberi več« (o artiklu).

Seveda morate imeti izbrano tudi dobro ime kategorije, ki je v iskalnikih iskana, nenazadnje pa tudi iskalnikom prijazno povezavo do nje.

Prikaz več artiklov naenkrat

V primeru večjega obsega artiklov je zaradi hitrosti prikaza priporočljivo, da vseh ne prikažete naenkrat, ampak po delih. Na primer, prikažite le prvih 24 artiklov, za ostale pa omogočite prikaz s klikom na posamezno stran artiklov ali pa to uredite tako, da se vam artikli prikažejo dinamično s pomikom po strani (za to lahko uporabimo Ajax tehnologijo).

Verjetno se sprašujete, zakaj ravno 24 artiklov? To je zame aktualen prikaz, saj je čedalje več trgovin prilagodljivih, posledično pa morate tudi na različnih širinah brskalnika urediti različen prikaz artiklov. Število 24 vam omogoča razvrščanje artiklov v vrste po 4, 3 ali 2, ne da bi vam na koncu mreže ostalo prazno polje.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.