Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Načini plačila

Podobno kot pri dostavi pri nakupu v spletni trgovini ključno vlogo igra ponudba primernega načina plačila.

Načini plačila

Odločitev za poslovanje na tujem trgu s sabo prinaša tudi raziskavo trga, saj je potrebno ugotoviti, katere plačilne metode se na posameznem trgu najpogosteje uporabljajo. Slednje je nato potrebno vgraditi v sistem plačevanja na naši spletni trgovini, saj so v različnih državah pri spletnih nakupih aktualni različni načini plačila.  

Sledi kratek seznam različnih plačilnih metod, od tehnološko najbolj primitivnih, do trenutno najbolj aktualnih načinov plačila.

Plačilo po povzetju (Cash on Delivery)

Pri tem načinu kupec plačilo opravi ob dostavljenih artiklih s strani dostavne službe. To pomeni, da sredstev za plačilo naročila ne dobimo ob naročilu v spletni trgovini, ampak šele ob dostavi paketa. V primeru lastne dostave paketov kupec plačilo artiklov izvrši neposredno spletni trgovini, v primeru dostave s strani dostavnih služb pa se plačilo običajno izvede na njihov račun, dostavne službe pa sredstva naknadno nakažejo na naš račun.

plačilo po povzetju spletna trgovina

Ob plačilu po povzetju moramo biti zaradi odloženega prejema sredstev pazljivi, da ta ne vpliva na naše tekoče poslovanje. Od naročila do prejema sredstev lahko namreč mine več dni. Običajno plačilo traja minimalno en dan, lahko pa tudi več dni, pri naročilu na poštno ležeče naslove tudi teden ali dva, odvisno od tega, kako dolgo so paketi v dostavi.

Pri večjem obsegu obračanja zaloge lahko ta način plačila, še posebej pri novih trgovinah, zajema večji del tekočih razpoložljivih sredstev. 

Paziti je potrebno tudi na neprevzete pakete, ki jih je pri tem načinu plačila po naših izkušnjah največ. To se dogaja predvsem zato, ker kupec nima obveznosti do prevzema, saj svojih sredstev še ni zastavila, prav tako pa si lahko v primeru impulzivnih nakupov kupci pogosto premislijo. 

Plačilo po povzetju je zaradi načina transakcije pri dostavi tudi dražje, z njim imamo več stroškov, saj to storitev dostavljalci zaradi višjih stroškov obračunajo posebej .

Plačilo po predračunu oz. bančno nakazilo (Bank Transfer)

Tudi v tem primeru se plačilo naročila ne izvede takoj. Ob naročilu uporabnik prejme podatke za plačilo naročila, ki se odpošlje po izvedenem plačilu. Varnost je pri tem načinu plačila glede na prevzem artiklov višja in povzroča manj težav kot pri plačilu po povzetju. 

Vseeno pa način plačila zaradi nekoliko drugačnega postopka obdelave naročila spletnim trgovinam predstavlja izziv. Najprej moramo namreč počakati na plačilo in ga primerno obdelati, kar lahko povzroči daljši rok dostave. Na banki je torej potrebno preverjati plačila in šele potem vse plačane artikle odposlati. V kolikor imajo banke na voljo povezavo z zunanjimi sistemi, lahko celoten postopek avtomatiziramo, v nasprotnem primeru smo prisiljeni v ročno pregledovanje nakazil, ki lahko nam ali našim zaposlenim vzamejo kar nekaj dodatnega časa. V obeh primerih je potrebno poskrbeti za uporabo sklicev oziroma referenčnih številk, s katerimi lahko nadzorujemo naročila in prejeta nakazila. Pogosto se namreč zgodi, da stranke ta del izpustijo, nam pa ostane več raziskovalnega dela za usklajevanje in primerno odpošiljanje artiklov. 

Plačilo s predplačniškimi karticami (Pre-Paid Cards)

Predplačniške kartice se lahko kupijo v trgovinah, ponujajo jih tudi mnoge banke. Na voljo imajo določeno vsoto denarja – zgolj toliko, kolikor želi uporabnik, saj si ta željen znesek vsakič znova fizično naloži na kartico. Predplačniške kartice predstavljajo varno in odlično možnost spletnih plačil, saj ima kupec na voljo le sredstva, s katerimi razpolaga na kartici. V primeru dražjih naročil uporabnik potrebuje tudi več predplačilnih kartic. Te so zelo aktualne pri kupcih, ki se bojijo spletnih zlorab in pri spletnem poslovanju ne želijo plačevati s svojimi osebnimi bančnimi karticami. Plačil s predplačniškimi karticami se kupci poslužujejo predvsem zato, ker vedo, da imajo na voljo le sredstva, ki so na predplačniški kartici, s čimer lahko omejijo škodo, ki bi jo povzročila morebitna zloraba kreditne kartice. 

Debetne kartice

Debetne kartice so pogosto spletno plačilno sredstvo, saj so na voljo večini uporabnikov bančnih storitev. Običajno jih uporabljajo kupci, ki želijo ostati znotraj svojih razpoložljivih finančnih zmožnosti. Pri debetnih karticah se namreč uporabljajo sredstva, ki so na voljo na kupčevem transakcijskem računu, znesek naročila pa je bremenjen takoj, kar je v nasprotju s kreditnimi karticami, kjer se porabljen znesek za transakcijski račun bremeni ob koncu obračunskega obdobja. 

Kreditne kartice

Kreditne kartice so kot globalno plačilno sredstvo v samem vrhu aktualnih plačilnih metod, še posebej pri spletnih naročilih. Z vključitvijo možnosti plačila s kreditnimi karticami lahko prodajalec hitro razširi svojo prodajo in pokrije širok globalni obseg. Prav tako je preprosta tudi sama uporaba kreditnih kartic, saj kupec pri spletnem plačilu samo prepiše številko kartice, datum veljavnosti in varnostno kodo, nato pa izvede plačilo.

Varnostna koda (Card Verification Number - CVN) je trimestna številka na zadnjem delu kreditne kartice, ki se uporablja za dodatno zaščito pred zlorabami kartic.

3-D Secure 

S pomočjo varnostnega standarda 3-D Secure omogočite kupcem še boljšo varnost, in sicer z dodatnim preverjanjem imetnika kartice. Z pomočjo tega programa se zmanjša tveganje nepooblaščene uporabe kartic s strani tretjih oseb, torej morebitnega tatu kartice ali nekoga, ki je nepooblaščeno pridobil informacije o kartici.

3-D Secure sicer od strank zahteva dodaten korak, ki lahko nekaterim predstavlja težavo, če plačilnih kartic ne uporabljajo pogosto ter vpliva na število uspešnih plačil. Po drugi strani pa uporaba sistema znatno pripomore k varnosti plačil in zmanjšuje tveganje zlorabe. Trenutno je 3-D Secure na voljo le za kreditne kartice Mastercard in Visa.

Varnost podatkov in PCI-Compliance

PCI DSS je globalni varnostni standard, ki se uporablja v primeru sprejemanja osebnih podatkih v spletni trgovini (npr. številke debetnih in kreditnih kartic). Pri shranjevanju, prenašanju in obdelovanju kartic je ta varnostni standard nujno potreben, saj v primeru zlorabe stroške zlorabe krije ponudnik, ki je za povzročeno zlorabo lahko tudi kazensko odgovoren.

Omenjeni standard predstavlja enoten pristop k varovanju občutljivih kartičnih podatkov in preprečevanju zlorab v panogi plačilnih kartic. Implementacija standarda omogoča višjo raven varnosti, ohranjanje zaupanja, zaščito pred zlorabami in posledično zaščito pred finančnimi izgubami ter izgubo ugleda. Namenjen je organizacijam, ki posredno ali neposredno upravljajo s podatki o plačilnih karticah. 

Zahteve standarda zajemajo vzpostavitev in vzdrževanje varnega omrežja, varovanje podatkov imetnikov kartic, vzdrževanje programa upravljanja ranljivosti, vzpostavitev ustreznih pristopnih kontrol, reden nadzor, preizkušanje omrežja in vzdrževanje varnostne politike.

Sama skladnost lahko predstavlja velik finančni zalogaj, zato se mnogi manjši trgovci odločajo za procesiranje kartic preko ponudnikovih kartičnih plačil. Tako se izognejo obdelavi podatkov o kreditnih karticah, prav tako pa ne potrebujejo strani, ki so skladne z zahtevanim standardom.

Plačila na obroke in hitra kreditiranja

Zaradi vedno večje želje po nakupih so aktualna tudi plačila na obroke ter hitro kreditiranje. V teh primerih kupcu celotnega zneska spletnega nakupa ni potrebno plačati takoj, ampak postopoma oziroma obročno. Obstajajo različni načini sklenitve takšne vrste plačila, od tistih bolj kompleksnih, pri katerih je potrebno izpolniti kopico podatkov in podpisati nekaj kopij pogodb, do tistih, ki od nas zahtevajo zgolj davčno številko in strinjanje s pogoji poslovanja. Vse je odvisno od vrste sistema, ki ga vgradimo, od stopnje zaščite plačila, od razvitosti trga, itd. Načeloma obročno plačevanje deluje tako, da kupec pri trgovcu naroči željene artikle, za plačilo pa se dogovori s posrednikom, ki odobri plačilo in v imenu kupca poravna znesek spletnemu trgovcu, nato pa od kupca terja plačilo po obrokih v dogovorjenih rokih.

Mobilna plačila in spletne denarnice

Ponudbe plačevanja z mobilnim telefonom so v porastu. Trenutno večina še nima širokega globalnega obsega in visokega števila uporabnikov, situacija pa se lahko zaradi priljubljenosti tovrstnih tehnologij hitro spremeni, saj takšna plačila že ponujajo oz. razvijajo tehnološki giganti.

Primer:

Albaba - Ali pay

Apple - Apple pay

Google - Google pay

Prednost takšnih sistemov je predvsem omogočanje hitrega in enostavnega plačila med različnimi sistemi, hkrati pa pri spletnih denarnicah ni več potrebe po fizičnem denarju na banki, saj ga imamo v obliki digitalnih valut v svoji digitalni denarnici, ki je običajno kar naš osebni telefon. Posledično so transakcije hitrejše, plačila pa niso omejena z delovnim časom banke.

Z razvojem pametnih pogodb oziroma kripto valut se je povečala tudi uporaba digitalnih denarnic. Marsikatera kripto valuta želi postati ena izmed vodilnih plačilnih sredstev v prihodnosti.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.