Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Gostovanje

Zanesljivo gostovanje je temelj vsakega spletnega posla. Ko pride do gostovanja trgovin, je to še toliko bolj pomembno.

Gostovanje

V primerjavi s klasičnimi spletnimi stranmi so sistemi spletnih trgovin nekoliko kompleksnejši zaradi vseh funkcionalnosti, ki jih vključujejo. To pomeni, da potrebujejo za svoje delovanje zmogljivejše gostovanje.

Številni spletni trgovci bi radi privarčevali kakšen evro, zaradi česar se pogostokrat odločijo za navadno deljeno gostovanje (shared hosting). Deljeno gostovanje pomeni, da imamo na enakem strežniku več spletnih trgovin, ki si delijo zmogljivosti strežnika. Dokler gre za spletno trgovino z manjšo količino artiklov in z manj prometa, to običajno ne povzroča težave. Ko se število artiklov ali obiska poveča, je takšen način gostovanja enostavno nezadosten. Seveda na delovanje strežnika ne vpliva samo velikost vaše trgovine in njen obisk, ampak tudi način obremenitve strežnika s strani preostalih strani na enakem strežniku. To v praksi pomeni, da ima lahko stran, ki je na enakem strežniku kot vaša spletna stran, večjo obremenitev in povečan obseg obiska, kar se bo poznalo tudi v naši trgovini, saj bo druga trgovina obremenila strežnik. S tem so se zagotovo soočili skoraj vsi lastniki trgovin, ki gostujejo na deljenem gostovanju.

Za zanesljivo delovanje trgovine potrebujemo močnejši strežnik ali prilagojeno gostovanje, ki zmore tudi več prometa in gostovanje večjih spletnih trgovin. Nekateri ponudniki gostovanja danes ponujajo prilagojeno gostovanje za trgovine, ki so svoje strežnike nastavili posebej za zahteve specifične trgovine. V tem primeru gre običajno za virtualne strežnike (VPS) ali namenske strežnike (Dedicated Server).

Navidezni zasebni strežnik ali VPS (Virtual Private Server) je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ki potrebujejo večjo zmogljivost za poganjanje v svojih spletnih trgovin. V primeru VPS-gostovanja se fizični strežnik razdeli na več virtualnih, vsak uporabnik virtualnega strežnika pa ima dodeljeno določeno količino pomnilnika, procesorja in trdega diska, ki je na voljo le njemu. Na takšen način se izognete težavam, ki vam jih lahko povzročijo sosednje strani na deljenem gostovanju.

Namenski strežnik (Dedicated Server) je zadnja stopnička spletnega gostovanja, pri katerem spletna trgovina razpolaga s celotnim strežnikom. Namenski strežnik nudi popolno prilagoditev sistema vašim željam in omogoča izpolnjevanje specifičnih zahtev.

Oblika deljenega gostovanja je tudi gostovanje v oblaku (Cloud Hosting), pri kateri gre za povezavo dveh ali več računalnikov v sistem. Strežniki med seboj niso povezani z istočasnim opravljanjem različnih delovnih procesov, vendar si le-te delijo.

Omeniti je potrebno tudi trgovine v oblaku, katerih prednost se nedvomno skriva v tem, da spletnemu trgovcu ni potrebno skrbeti za gostovanje, saj je to vključeno v storitev trgovine v oblaku. S tem imajo vsi najemniki trgovine v oblaku eno skrb manj, saj se jim ni potrebno obremenjevati z gostovanjem. Za gostovanje sistema namreč skrbi ponudnik trgovine. 

Pomembno se je zavedati, da je primerno gostovanje zelo pomembno. Vsak trenutek, ko stran ne dela ali je zelo počasna, izgubljate kupce, z njimi pa zaslužek. Številni se ne zavedajo, da si lahko z nekaj dodatnimi evri mesečno zagotovijo zanesljivejše gostovanje, ki bo poskrbelo za zmanjšanje števila izgubljenih strank in za upad zaslužka.

Glavne funkcionalnosti, pomembne pri gostovanju spletne trgovine:

Razpoložljiv prostor - prostor mora zadostovati gostovanju vseh kod trgovine, predvsem pa vsebinam (fotografije artiklov itd.). Običajno je velikost potrebnega prostora na strežniku premosorazmerna s številom artiklov. Več kot imamo artiklov, več prostora ti zasedejo s fotografijami, z besedili, priponkami in z drugo vsebino.

Zadostna procesorska in predpomnilniška razpoložljivost - zelo pomemben podatek, ki ga večina ponudnikov gostovanja skriva, čeprav vpliva na hitrost izvedbe procesov spletne trgovine, posledično pa na njeno odzivnost in hitrost izvajanja. Običajno ta predstavlja največji delež stroškov gostovanja, zato ga marsikatera spletna trgovina s slabšo konfiguracijo raje izpusti.

Neomejen prenos podatkov - vsaka zahteva na strežniku (na primer obisk obiskovalca v spletni trgovini) porabi določen prenos podatkov. Ta lahko precej niha v odvisnosti od velikosti prenesene vsebine in števila obiskovalcev. Priporočljivo je, da gostovanja s takšno omejitvijo nimamo, saj se nam lahko hitro zgodi, da ob povečanem obisku, kakršen je na primer lansiranje uspešne oglaševalske akcije, prekoračimo omejitev. Posledično stran ne bo dosegljiva do povečanja omejitve oziroma do povečanja paketa gostovanja.

Zadostno število podatkovnih baz - običajno je pri vsaki spletni trgovini dovolj vsaj ena baza. Baze se uporabljajo za shranjevanje podatkov o naročilu kupca ali o prijavi na e-novice in podobno.

SSL-podpora - za vsako trgovino se na gostovanju priporoča namestitev varnostnega certifikata in aktivne varne povezave preko https povezave. Zadeva je pomembna predvsem zaradi varnosti, saj imamo v spletnih trgovinah številne občutljive podatke (osebni podatki, naslovi in številke kreditnih kartic naših kupcev). Z varno povezavo zmanjšamo tveganje, zanje pa imamo – odvisno od tipa certifikata – tudi različna jamstva in različne tipe šifriranja.

Dnevne rezervne kopije - brez varnostnih kopij trgovine se lahko pripetijo različne težave, predvsem napake na strani, hekerski napad ali kaj podobnega, kar lahko povzroči nedelovanje trgovine ali izbris pomembnih podatkov. V tem primeru lahko kopija podatkov celo reši posel. Si predstavljate, da ponesreči izbrišete nekaj tisoč artiklov v vaši spletni trgovini? Verjetnost za to je po vašem mnenju najbrž majhna, toda v moji karieri se je to zgodilo že večkrat in v primeru, da kopije podatkov ne bi napravili, bi verjetno potrebovali nekaj mesecev za ponovno pripravo novih vsebin, medtem pa bi spletna trgovina obstajala brez vsebin in brez prodajnih artiklov.

Nadzorna plošča - v kolikor pogosto razvijamo spletno trgovino in naši razvijalci potrebujejo dostopna orodja, s katerimi si lahko pomagajo pri urejanju sprememb v spletni trgovini, je nadzorna plošča več kot dobrodošla. Brez nadzorne plošče bi se izvajanje določenih zadev lahko precej zavleklo, saj bi morali pri vsakem kompleksnejšem posegu na strežniku kontaktirati ponudnika gostovanja in ga prositi za urejanje določene spremembe na strežniku.

Zaščita pred vsiljeno pošto - nezaželene pošte je čedalje več in pomembno je, da imamo primerno zaščito, ki nam blokira vsaj večji del reklamnih sporočil na strežniku, tako da naš poštni predal ni zasut z reklamnimi sporočili. Zaščito pred vsiljeno pošto moramo urediti tudi zaradi tega, ker lahko med prebiranjem pride do zamenjave za pravo pošto. Ob tem lahko nehote odpremo kakšno izmed priponk, ki nam lahko ogrozi delovanje računalnika ali pa nas ali naše zaposlene zvabi v kakšno piramidno shemo.

Odzivna tehnična podpora - usposobljena tehnična podpora nam mora biti na voljo 24 ur na dan in 365 dni v letu preko elektronske pošte in po telefonu. Hitra in zanesljiva podpora je tisto, kar potrebujete v primeru težav, saj bo prav ustrezna podpora vplivala na to, v kolikšnem času bo v primeru izpada strežnika zadeva vzpostavljena nazaj v aktivno stanje. 

Zanesljivo gostovanje ni nikoli strošek, temveč dobra investicija.

spletno gostovanje

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.