Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Prednosti in slabosti spletnega marketinga

Ključni cilji oglaševanja so informiranje, prepričevanje in spominjanje.

Prednosti in slabosti spletnega marketinga

Potencialne kupce seznanjamo z informacijami o artiklih, storitvah, njihovih lastnostih in koristih ter o cenah, obenem pa gradimo ugled znamke in podjetja, spreminjamo zaznavo kupca o lastnostih artikla, ga prepričujemo k nakupu; ohranjamo torej kupčevo zavest o obstoju artikla ali storitve ali pa ga spominjamo na to, kje je artikel na voljo.

Prednosti

Prednosti spletnega trženjskega komuniciranja je mnogo. Najpomembnejše izmed njih so interaktivnost, prostorska in časovna neomejenost, ciljno oglaševanje, aktualnost, nižji stroški za več informacij in hitro prilagajanje komunikacije. Ključnega pomena pa so tudi številne druge prednosti:

 • interaktivnost – interaktivnost je vsekakor najpomembnejša prednost, ki je klasično trženje ne omogoča. V dvosmernem kanalu ima namreč kupec aktivno vlogo in ni le pasivni opazovalec oz. prejemnik, obenem pa sam določa tudi intenzivnost in globino odnosa s sporočevalcem.

 • Prostorska in časovna neomejenost – splet nima meja in časovnih omejitev. Uporabnik lahko informacije prejme kjerkoli in kadarkoli, pogoj je zgolj dostop do medmrežja. Tržnik lahko naenkrat pošlje neomejeno število sporočil in informacij, te pa se širijo neprimerljivo hitreje kot pri tradicionalnih oblikah trženja.

 • Ciljno oglaševanje in personalizacija spletnih vsebin – namesto komuniciranja s (pre)široko ciljno skupino se naša sporočila prikazujejo samo določenim uporabnikom, kar poveča učinkovitost trženja.

 • Aktualnost – kakršnokoli novico, spremembo ali ponudbo lahko brez dodatnih stroškov v trenutku sporočimo vsem potencialnim naročnikom.

 • Številne informacije, manj stroškov – oglaševalski prostor je neomejen, zato lahko z njegovo pomočjo artikle in/ali storitve podrobno predstavimo; dodamo lahko večpredstavnostne vsebine, ki pritegnejo pozornost, stroški komuniciranja pa so še vedno znatno nižji v primerjavi z uporabo orodij klasičnega trženja.

 • Spremljanje in prilagajanje komunikacij v realnem času – tržnik lahko sproti spremlja potek akcije in njeno učinkovitost ter po potrebi spreminja njeno obliko in/ali vsebino.

prednosti spletnega marketing

Slabosti 

Kljub vsemu spletno trženjsko komuniciranje prinaša tudi določene slabosti, ki se jih mora uspešen tržnik zavedati:

 • neenotne meritve – zaradi neenotnih metodologij pri merjenju rezultatov in učinkovitosti akcij lahko pride do razhajanj, kar posledično onemogoča primerjanje podatkov.

 • Slab pregled nad informacijami – splet ponuja malodane neomejeno količino informacij, ki so lahko tudi napačne in neaktualne. Podjetja morajo poskrbeti, da so njihova sporočila vedno zanimiva in posodobljena, sicer lahko izgubijo stranke.

 • Zasičenost – spletni uporabniki so naveličani oglasov in drugih sporočil. Pozorni moramo biti na izbiro postavitve oglasov in na način podajanja sporočil potencialnim kupcem ter najti takšno rešitev, ki jih bo pritegnila.

 • Stroški – za preproste spletne strani in komunikacijske kanale so stroški sorazmerno nizki, kompleksnejše rešitve, ki zahtevajo tudi zahtevnejše vzdrževanje, pa lahko stroške močno povečajo.

 • Hitrost – »težka« grafika in aplikacije, ki obremenijo uporabnikov računalnik in povzročijo počasen dotok informacij, ga lahko odvrnejo od ogleda strani in/ali sporočila.

 • Nezaupljivost – ljudje še vedno ne zaupajo elektronskemu poslovanju in se na spletu ne počutijo varne, a se zadeve na tem področju počasi izboljšujejo.

 • Programi za filtriranje sporočil – če ima uporabnik nameščen tak program, se mu vaši oglasi morda ne bodo prikazovali.

Samemu spletnemu oglaševanju bi lahko dodali oznako »tradicionalno«, saj je že nekaj let del vsake oglaševalske kampanje. Kljub vsemu pa se ljudje tudi tem oglasom vedno bolj izogibajo in jih spremljajo le kot pasivni uporabniki, tržniki pa jih bolj kot ne iščejo in z njimi nasičijo potencialne kupce – tako v tiskanih medijih kot tudi na radiu in televiziji.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.