Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Prodaja digitalnih produktov preko spletne trgovine

Po zadnjem poštnem sporočilu, ki sem ga poslal naročnikom, sem prejel kar nekaj emailov z idejami o temah, o katerih bi želeli izvedeti več. Nekatere teme so tudi meni manj znane, vendar bom glede na izkušnje poskusil deliti nekaj svojih informacij. Del emaila se je glasil:

"Mene osebno bi zanimala vsebina na temo spletne strani za prodajo digitalnih izdelkov (npr. knjigic = ne govorimo o Amazonu in e-knjigah, ampak o knjigicah, ki jih kupiš, downloadaš v recimo pdf. format - ne vem, če obstaja še kaj drugega - in bereš; kako digitalno zgodbico za otroka postaviti na splet/v spletno trgovino, da jo starši lahko berejo na telefonu ali tablici, mogoče celo prodaja digitalnih slik itn.). Živimo v digitalnem svetu in premikamo se s svetlobno hitrostjo."

Prodaja digitalnih produktov je lahko zelo zanimiva za spletno prodajo, saj se pri njihovi prodaji izognemo pakiranju in pošiljanju artiklov. Ko enkrat pripravimo digitalni artikel, nam v večini primerov ostane le še njegovo promoviranje. Seveda to velja le v primeru, ko imamo vse pravilno nastavljeno, da ni potrebno dodatno ročno delo.

Sam imam svojo stran na platformi Magento in tudi sam imam nekaj digitalnih artiklov na prodaj. Moji so malce bolj tehnične narave, saj sem dodal v prodajo par svojih modulov za spletne trgovine. Celoten postopek poteka tako, da obiskovalec preko strani izbere želen modul, ga doda v košarico in nato zaključi postopek naročila. Ko je naročilo zaključeno in plačano, se avtomatsko potrdi v spletni trgovini, stranka pa dobi povezavo za prenos modula. Magento omogoča tudi omejitev števila prenosov, ki jih ima kupec na voljo. Še vedno pa je nekaj ročnega dela, saj še nimam vgrajenega sistema, ki bi avtomatsko zaključeval plačila po predračunu. Ko prejmem sredstva na račun in potrdim naročilo, stranka dobi dostop do datotek.

Pri postopku naročila, izjema je predračun, ki se ga lahko tudi avtomatizira pri prodaji, ni veliko dela, saj pri plačilu s karticami (Stripe, Braintree, ...) ali preko PayPala trgovina vedno prejme povratno informacijo od procesorja plačil, ali je bila transakcija uspešna ali ne.

Najtežji del pri prodaji spletnih produktov je za marsikoga njihova zaščita. Če nekdo kupi npr. PDF knjigo ali video in jo javno objavi, bo to verjetno vplivalo na našo prodajo. Zato se je potrebno zaščititi. To lahko naredimo na več različnih načinov. Mogoče ne bom pisal o vseh, vendar bom dodal nekaj primerov, kako sem sam za stranke razvil nekaj rešitev.

Prodaja digitalnih knjig

Pri prodaji knjig je najbolj aktualna zaščita knjig s tehnologijo DRM. DRM je tehnika zaščite e-knjige, pri kateri se datoteka zakodira in jo je mogoče odpreti samo s posebno programsko ali strojno opremo ter poverilnico, kot sta uporabniško ime ali identifikacijska številka naprave in posebna koda. Najbolj znan ponudnik storitve DRM je Adobe. Številni največji prodajalci e-knjig, kot so Amazon, Apple in Kobo, uporabljajo lastne tehnologije DRM, ki niso kompatibilne med seboj.

V praksi to pomeni, da e-knjige, ki jih kupimo na računalniku, ne moremo prenesti na čitalnik ali kako drugo lastno napravo, na kateri bi radi e-knjigo prebrali. E-knjigo lahko beremo samo na napravi, na kateri jo kupimo.

To verjetno marsikomu ne odgovarja, saj smo s takšno zaščito vezani na določeno napravo in prenos med različnimi napravami ni mogoč. Da bi se temu izognili, smo v spletno trgovino (knjigarno) vgradili sistem, ki doda kupljeni knjigi digitalni podpis (vodni podpis - watermark) s podatki o kupcu. Na koncu vsake strani je v nogi podpis "Ta knjiga je licencirana za 'ime kupca', 'email kupca'". Na koncu knjige je dodana izjava o odgovornosti. Mislim, da je tak način precej učinkovit, saj bo večina pomislila, preden bo delila lastno kopijo knjige. Če pa se že odloči to narediti, je mogoče osebo, ki je to storila, hitro izslediti.

Prodaja video vsebin

Marsikdo, ki ima svojo spletno trgovino, je verjetno postal že pravi strokovnjak na svojem področju, zakaj ne bi tega izkoristil in poleg svoj

ih artiklov poskusil prodati še kakšen video vodič. Zelo dobro se je tega lotila stranka, ki se ukvarja s prodajo artiklov za ustvarjanje. Na svojo trgovino je dodala ogromno lastnih kreativnih video delavnic. Ob času pisanja vidim, da je število delavnic že več kot 100 in glede na število, so te verjetno zelo dobro sprejete med njenimi strankami.

Seveda vas verjetno zanima, kako narediti video delavnico tako, da se je ne morejo skopirati in deliti po spletu, ter da je nakupni proces čim bolj enostaven. Če bomo samo poslali video posnetek po emailu, bo verjetno kup težav s predvajanjem in na koncu bo morda kdo še naložil brezplačno video na YouTube in v celoti uničil naš trud.

Da bi se izognili vsem tem težavam, lahko video vsebino naložimo na svoj Vimeo račun in v nastavitvah določimo, da je možnost predvajanja posnetkov samo iz lastne domene. Ko imamo omejitev predvajanja videa, moramo to le še urediti na naši strani. Če imamo več delavnic, je smiselno delati serije delavnic z različnimi stopnjami, za vsako stopnjo pa dodamo kratko predstavitev v besedilu in vgrajeno video vsebino.

Pri stranki vse poteka tako, da poišče delavnico in opravi nakup. Ko je nakup zaključen, se mu stran artikla spremeni tako, da ni več možnosti naročanja, temveč so sedaj različni sklopi delavnic z vsemi povezanimi vsebinami. Da pa je pregled nad vsemi kupljenimi delavnicami še lažji, smo v uporabniški račun dodali še stran z imenom knjižnica, kjer je seznam vseh kupljenih delavnic.

Prodaja digitalnih produktov brez lastne spletne trgovine

Seveda je še veliko drugih digitalnih vsebin in različnih načinov kako jih zaščititi. Žal bi za vse všlo preveč vsebine, da bi se napisalo. Je pa morda bolj pomembna informacija za vse, ki bi začeli s prodajo digitalnih vsebin, da obstaja kar precej različnih platform, kjer lahko svoje izdelke prodajate, kot je na primer Amazon za prodajo knjig in Shutterstock za prodajo slik. Seveda takšnih platform je mnogo in nekatere so tudi precej specifične, na primer za ustvarjalne vsebine bi lahko poskusili s prodajo preko platforme Etsy.

Če imate spletno trgovino in še niste pripravljeni prodajati digitalnih vsebin, pa lahko morda poskusite uporabiti digitalne vsebine kot del promocije. Na primer, ob nakupu izdelkov za hujšanje lahko brezplačno dodate še digitalni načrt vadbe. Tako bo darilo dodana vrednost stranke pri nakupu produkta, plus verjetnost, da se bo držala načrta in ponovno naročila, je še večja.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri