Menu
Postavitev cilja pomeni, da ste že na pol poti

Postavitev cilja pomeni, da ste že na pol poti

V tem prispevku se bomo posvetili postavljanju ciljev in odgovorili na vprašanja:

 1. Zakaj je pomembno postavljanje ciljev?
 2. Kakšne cilje si postaviti?
 3. Kako si postaviti cilje?

 

Postavljanje ciljev je zelo pomembno predvsem iz vidika motivacije sebe in zaposlenih. Na večini projektov na katerim sem delala ni bilo postavljenih ciljev ali pa so bili le ti slabo postavljeni. Mogoče se zdi to nekomu nepotrebno, ampak pri nas v Malinci je sistem postavljanja ciljev pokazal za zelo učinkovitega. Ko sem v Malinci uvedla postavljanje letnih ciljev razdrobljenih po mesecih se je prodaja povečala, prav tako so se spremenile priroritetne naloge.

Zakaj? Enostavno zato, ker je bila celotna ekipa motivirana za dosego ciljev, ker sem jih razložila zakaj so pomembni, kam nas bodo dolgoročno pripeljali in ker sem jim obljubila dodatno nagrado, če bodo le-ti doseženi. Lahko je to finančna ali nefinančna nagrada (priznanje, prosti delovni dan, …) – potrebno je ugotoviti kaj si zaposlenih želijo. Ne boste verjeli, ampak pogosto to ni denar.

Postavljanje kratkoročnih mesečnih ciljev je pomembno, saj nam doseženi cilji omogočajo preverjanje kje smo, kaj še lahko izboljšamo, kje še imamo rezerve in dolgoročno omogočajo uresničiti vizijo podjetja. Cilje je potrebno predebatirati skupaj z ekipo na začetku vsakega meseca in pregledati rezultate preteklega. Cilji morajo biti relevantni in realni, ampak ne prelahko dosegljivi. Prav tako je pomembno, da so cilji merljivi, časovno opredeljeni, specifični, preverljivi in konec koncev zapisani. Primer mesečnih ciljev za spletno trgovino:

 • Povečati obisk edinstvenih obiskovalcev spletnih strani za ______ v mesecu _______.
 • Povečati skupno število FB všečkov za ______ v mesecu _______.
 • Povečati število email naslovov za ______ v mesecu ________.
 • Povečati prihodek za ______ € v mesecu _______.
 • Povečati znesek povprečne košarice za ______ € v mesecu _______.

Poleg ciljev, ki se vežejo na povečanje prodaje in števila potencialnih strank je pomembno, da si na mesečni ravni postavite tudi projektne cilje:

 • Lansiraj mobilno verzijo spletne trgovine do konca meseca _______ .
 • Vključi v prodajo 3 nove izdelke po katerih je največ povpraševanja do konca meseca _________.
 • Prevod 100 izdelkov v angleški jezik do konce meseca ________. (Ta cilj se veže na letnega, ki zajema prevod spletne trgovine v angleški jezik in nastop na trge EU).
 • Uvedi v poslovanje enega izmed predlogov strank – plačilo preko Monete do konca meseca __________.
 • Se povezati z enim novim blogerjem, ki ga bomo našli preko Googla do konca meseca ________.

Seveda pa je potrebno za vsak cilj določiti kdo je odgovoren za dosego cilja oziroma kdo vse je vpleten v samo izvedbo, zakaj je pomembno ta cilj doseči in sredstva, ki jih bomo potrebovali za dosego zadanega cilja (število ur, pomoč zunanjih izvajalce, kapital, nova znanja …).

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.