Menu
Označujete parametre na vaših URL-jih?

Označujete parametre na vaših URL-jih?

Prednost spleta je, da lahko uspešnost različnih kampanj dokaj zaneslijvo in natančno izmerimo. Že preprosta povezava spletne stran z Google Analytics nam namreč omogoča, da preverimo, koliko je bilo prikazov, klikov. Kaj pa v primeru, da obiskovalce vabimo na isto pristajalno stran iz različnih virov in nas zanima iz katerega vira smo jih dobili največ? Preverimo lahko tudi to, le da moramo pri tem naš url malo prirediti.

Za lažjo predstavo uporabimo primer. Vašo akcijo oglašujete na različnih kanalih – Facebook, email, Adwords, na oglasih pri zunanjih ponudnikih ... V kolikor ne boste imeli pravilno nastavljene parametre url-ja, bo Google Analytics zabeležil le vsoto klikov iz vseh kanalov. Da pa se temu izognemo, uporabimo url builder.

Url builder je orodje, s katerim osnovnemu url-ju (npr. http://www.example.com) dodamo parametre (npr. http://www.example.com/?utm_source=adsite&utm_campaign=adcampaign&utm_term=adkeyword). Parametri (imenujemo jih tudi UTM-ji oz. oznake) so vse oznake, ki sledijo ?: utm_source, utm_medium, utm_content, utm_campaign

Url builder nam omogoča, da lahko vsakemu url-ju dodamo naslednje parametre:

  • Campaign source (utm_source): s to oznako definiramo vir obiska – npr. Facebook, Google, twitter ...
  • Campaign medium (utm_medium): s to oznako opredelimo oglaševalski medij – npr. cpc, email, post, oglas
  • Campaign name (utm_name): kampanji lahko določimo ime – npr. 48urna_razprodaja
  • Campaign term (utm_term): linku lahko označimo na katere besede oglašujemo
  • Campaign content (utm_content): oznaka, ki je uporabna če imamo A in B testiranje

url builder

Seveda lahko katero od oznak tudi izpustimo.

Url z vsemi oznakami preprosto napravimo tako, da potrebne podatke vpišemo v url builder in kopiramo spodnji url. Orodje je seveda brezplačno.

Url z oznakami nam na ta način pove veliko o kanalu, preko katerega smo pripeljali promet na našo stran, s katero kampanjo, ključno besedo. Priporoča se ga za uporabo pri vseh marketinških aktivnosti, za katere so nam analitični podatki pomembni.

Primeri označevanj kampanj

Izjema so le Google Adwords, ki imajo že avtomatično vklopljeno označevanje kampanj in povezavo z Google Analytics.

Kje preverimo rezultate v Google Analytics?

Če smo pravilno nastavili oznako utm_source ali utm_medium, preverimo analitične podatke tako, da izberemo: Pridobitev (Acquisition)/Vir-medij (Source-Medium).

a

Posamezne kampanje (utm_name) pa preverimo v: Pridobitev (Aquisition) /Kampanje (Campaigns)/All campaigns (Vse kampanje)

Analitike spremljamo čim pogosteje, saj je url builder odlično orodje, ki nam omogoča natančen pregled v različne kazalnike uspešnosti in nam že v času poteka akcije lahko poda informacije ali so marketinške aktivnosti uspešne ali jih je potrebno popraviti.

Avtor: Ana Hotko

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.