Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Označujete parametre na vaših URL-jih?

Prednost spleta je, da lahko uspešnost različnih kampanj dokaj zaneslijvo in natančno izmerimo. Že preprosta povezava spletne stran z Google Analytics nam namreč omogoča, da preverimo, koliko je bilo prikazov, klikov. Kaj pa v primeru, da obiskovalce vabimo na isto pristajalno stran iz različnih virov in nas zanima iz katerega vira smo jih dobili največ? Preverimo lahko tudi to, le da moramo pri tem naš url malo prirediti.

Za lažjo predstavo uporabimo primer. Vašo akcijo oglašujete na različnih kanalih – Facebook, email, Adwords, na oglasih pri zunanjih ponudnikih ... V kolikor ne boste imeli pravilno nastavljene parametre url-ja, bo Google Analytics zabeležil le vsoto klikov iz vseh kanalov. Da pa se temu izognemo, uporabimo url builder.

Url builder

Url builder je orodje, s katerim osnovnemu url-ju (npr. https://www.example.com) dodamo parametre (npr. https://www.example.com/?utm_source=adsite&utm_campaign=adcampaign&utm_term=adkeyword). Parametri (imenujemo jih tudi UTM-ji oz. oznake) so vse oznake, ki sledijo ?: utm_source, utm_medium, utm_content, utm_campaign

Url builder nam omogoča, da lahko vsakemu url-ju dodamo naslednje parametre:

  • Campaign source (utm_source): s to oznako definiramo vir obiska – npr. Facebook, Google, twitter ...
  • Campaign medium (utm_medium): s to oznako opredelimo oglaševalski medij – npr. cpc, email, post, oglas
  • Campaign name (utm_name): kampanji lahko določimo ime – npr. 48urna_razprodaja
  • Campaign term (utm_term): linku lahko označimo na katere besede oglašujemo
  • Campaign content (utm_content): oznaka, ki je uporabna če imamo A in B testiranje

Seveda lahko katero od oznak tudi izpustimo.

Url z vsemi oznakami preprosto napravimo tako, da potrebne podatke vpišemo v url builder in kopiramo spodnji url. Orodje je seveda brezplačno.

Url z oznakami nam na ta način pove veliko o kanalu, preko katerega smo pripeljali promet na našo stran, s katero kampanjo, ključno besedo. Priporoča se ga za uporabo pri vseh marketinških aktivnosti, za katere so nam analitični podatki pomembni.

Primeri označevanj kampanj

Izjema so le Google Adwords, ki imajo že avtomatično vklopljeno označevanje kampanj in povezavo z Google Analytics.

Kje preverimo rezultate v Google Analytics?

Če smo pravilno nastavili oznako utm_source ali utm_medium, preverimo analitične podatke tako, da izberemo: Pridobitev (Acquisition)/Vir-medij (Source-Medium).

a

Posamezne kampanje (utm_name) pa preverimo v: Pridobitev (Aquisition) /Kampanje (Campaigns)/All campaigns (Vse kampanje)

Analitike spremljamo čim pogosteje, saj je url builder odlično orodje, ki nam omogoča natančen pregled v različne kazalnike uspešnosti in nam že v času poteka akcije lahko poda informacije ali so marketinške aktivnosti uspešne ali jih je potrebno popraviti.

Avtor: Ana Hotko

Dodaj odgovor

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri