Menu
Kdaj razmišljate kaj se dogaja z 99 ljudmi, ki so zapustili vaše spletno mesto?

Kdaj razmišljate kaj se dogaja z 99 ljudmi, ki so zapustili vaše spletno mesto?

Če ima vaša spletna trgovina 1% konverzijo, to pomeni, da 1 od 100 obiskovalcev dejansko tudi opravi nakup in točno ta kupec je dejansko imel nakupno vedenje, zaradi česar se je za nakup tudi končno odločil. Ampak prav gotovo ste se že kdaj vprašali, zakaj se za nakup ni odločilo preostalih 99 obiskovalcev.

Večina lastnikov spletnih trgovin se ukvarja predvsem s kupci, a še vedno se jih premalo vpraša, kaj se dogaja s preostalimi, ki so spletno trgovino obiskali in jo zapustili, brez da bi dejansko tudi opravili nakup (kar za spletnega trgovca praviloma predstavlja strošek).

Pogosto lastniki spletnih trgovin razmišljajo predvsem kot trgovci in premalo kot dejanski obiskovalci njihovih spletnih trgovin, zaradi česar dajejo vse stranke v isti koš, a resnica je povsem drugačna, saj ni s strankami nič drugače kot je to v vsakdanjem življenju, ljudje smo si različni in prav vsaka stranka je ravno tako drugačna in zahteva drugačen način komunikacije. Naš cilj bi vedno moral biti, čim bolj personalizirana komunikacija, katera prinese tudi najboljše rezultate.

 

Proces odločanja potrošnika


Preden se dejansko lotite kakršnekoli komunikacije z obiskovalci vašega spletnega mesta, je dobro vedeti, v kateri nakupni fazi je vaša potencialna stranka. Kljub temu, da je prav vsak potrošnik drugačen, lahko glede na njegov odločevalski proces, razdelimo potrošnike v 5 kategorij:

  • Prepoznava potrebe - Kadar se posameznik sooči s problemom nezadovoljene potrebe, ki sproži nelagodje ali napetost.
  • Raziskovanje pred nakupom - Se prične, ko posameznik ugotovi, da lahko potrebo zadovolji z nakupom določenega produkta.
  • Ocenjevanje alternativ - Ko je že ugotovil, kaj potrebuje ter je zbral vse potrebne informacije, se sooči z ocenjevanjem alternativ.
  • Nakupno vedenje - Ko se posameznik na določeni točki odloči za nakup.
  • Ponakupna odločitev - V kolikor je posameznik zadovoljen z nakupom je večja verjetnost, da bo ponovno kupil izdelek iste blagovne znamke.

 

Zdaj, ko bolje razumemo, da je nemogoče dajati vse obiskovalce naše spletne trgovine v isti koš, je tudi bolj razumljivo, zakaj je tako zelo pomembno, da se način naše komunikacije prilagodi potrošniku, glede na to, v katerem delu odločevalskega procesa se ta nahaja.

 
Dejstvo je, da še vedno precej lastnikov spletnih trgovin s svojimi potencialnimi strankami komunicira, kot da so vsi v nakupni fazi, a dejstvo je praviloma drugačno. Ko v našo marketinško strategijo vključimo dejstvo, da so potrošniki v različnih odločevaskih procesih in ko to vsak dan po vseh komunikacijskih kanalih tudi aktivno izzvajamo, se tudi stopnja konverzije hitro dvigne in s tem zelo hitro posvetimo bistveno več pozornosti tudi preostalim 99 obiskovalcem vaše spletne trgovine, ki se še niso odločili za nakup.

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.