Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Iz knjige ”Coaching je za vsakogar”

V znanju je moč.

Coaching je za vsakogar

Če se ne zabavaš, se zadeve nisi lotil pravilno.

Ko veste, kako biti sam svoj caoch, lahko z veščinami coachinga vplivate na odnose. Če znate drugim resnično prisluhniti in se povezati z njimi, lahko postanete boljši starš, šef in človek. Ko drugim svetujete, izražate mnenje ali predloge, to počnete ljubeče. Ko se naučite druge sprejemati brez predsodkov in jim dopustite, da zažarijo v svoji enkratnosti, ustvarite odnose, ki temeljijo na zaupanju in ljubezni. Obvladate veščine coachinga, vseeno pa ne čutite potrebe, da bi ljudem delili nasvete. Veste, kakšna vprašanja zastavljati in kako opazovati druge, hkrati pa niste navezani na njihove odločitve, saj jim pustite dovolj prostora za odločanje. Svoja opažanja jim predstavite tako, da vedno čutijo vašo podporo in ostanejo odgovorni za svoja dejanja.

Na življenje je potrebno gledati lahkotno.

Dobra komunikacija nam prinaša informacije, omogoča izražanje občutkov in poskrbi, da se počutimo pomembne.

Omejitve naj vam ne vzamejo poguma. Soočite se z njimi.

Sprejmite dejstvo, da se boste odrekli stvarem iz preteklosti. Kakovost vašega življenja se bo izboljšala, vi pa boste ugotovili, da niste več pripravljeni sprejemati prav vsega. To se bo zgodilo na nežen, ljube način. Odmaknili se boste od odnosov, ki vam kradejo energijo, ljudi boste prosili, naj spoštujejo vaša pravila in meje, dokončali boste stvari iz preteklosti. Te spremembe utegnejo biti stresne. Najbolje si je priznati, da sre res dogajajo, da so stresne, a začasne in da boste na koncu zaživeli preprosteje.

Uglasite se s svojo enkratnostjo:

 1. Notranja enkratnost: Lahko zajema lastnosti, kot so modrost, energičnost, pogum, pripravljenost, odgovornost, smisel za humor, umirjenost, spokojnost, inteligentnost, darežljivost, pustolovski duh,…
 2. Delovne spretnosti: Sem sodijo tehnične veščine, izobrazba, poklicni uspehi, znanje, sposobnost presojanja, komunikacijske spretnosti, natančnost, vodstvene veščine, sposobnost za skupinsko delo.
 3. Zunanji viri: Zajemajo vse, od poklicne mreže do prijateljev, od bančnika do odvetnika. Izkoristiti morate vse vire, ki bi vam lahko pomagali napredovati.

Osebne kritične vrzeli:

 1. Vrzeli na področju omejitev in pravil: Med znake takšne vrzeli sodijo občutek, da imamo preveč dela, nezmožnost reči ne, slabo upravljanje časa, slaba organiziranost in podcenjevanje samega sebe v primerjanju z drugimi.
 2. Naslednja vrzel se nanaša na občutek lastne vrednosti. Znaki te vrzeli so občutek, da nam nič ne uspeva, pomanjkanje prepričanja v lastne sposobnosti in premalo razmišljanja o svojih prednostih.
 3. Pogosta vrzel v naši družbi se nanaša na podporo. Pomeni, da bodisi nimate podpore drugih (s pomočjo katere bi napredovali) bodisi zanjo niste zaprosili. Znaki: občutek osamljenosti, strah pred osamljenostjo, občutek, da nas drugi v življenju ne podpirajo.
 4. Vrzel na področju virov: pomanjkanja virov se izraža na področju denarja, podpore, ljubezni, prednosti, pripravljenosti.
 5. Vrzel na področju predanosti: gre za vaša prepričanje, da ne morete uresničiti svojih sanj. Med znake lahko uvrščamo pomanjkanje vaše pripravljenosti na ukrepanje, veliko besede, a malo dejanja, in številne zamisli brez načrta.
 6. Vrzel v usmeritvi: v tem primeru najbrž ne veste najbolje, kam bi radi šli in kaj želite spremeniti. Znanilec te vrzeli je nemir, obenem pa ne morete izraziti, katere stvari počenete s strastjo in užitkom

Zunanje kritične vrzeli:

 1. Vrzel na področju denarja: med znake sodijo misli o pomanjkanju denarja, nepripravljenost razmišljati o denarnih zadevah ali pomanjkanje dobička na vaši poslovni poti.
 2. Vrzel, ki se nanaša na veščine, izobraževanje, znanje in izkušnje: pojavi se, kadar nimate ustreznih veščin in izobrazbe, da bi storili, kar peč želite storiti. Med znake sodijo neskladje med veščinami, n+ki naj bi jih imeli, da bi vam uspelo doseči zastavljene cilje, in vašimi trenutnimi veščinami, izkušnjami in izobrazbo.
 3. Vrzel na področju strokovnih virov: Ta nastane, kadar nimate strokovne podpore, ki bi jo potrebovali za dosego poklicnih ciljev – na primer stikov v želeni industrijski panogi, denarja ali nasvetov. Zaradi pritoževanja nad sedanjostjo si zastirate pogled v prihodnost.

Nezavedno se pogosto osredotočate na to, česar nimate – tisto, kar imate, pa kar zanemarite.

Uspeh je potovanje, ne cilj, zato naj vam pogum in navdušenje nikar ne splahnita.

Ciljaj luno in morda boš sklatil kakšno zvezdo.

Želje so samo sanje, ki pa jih lahko uresničite, če si zastavite cilj, in načrtujete, kako ga boste uresničili.

Resnica ni ne lepa ne grda. Le zakaj naj bi bila takšna? Resnica je resnica.

Oblikujte načrt: številni ljudje ne uresničujejo sovjih ciljev, ker nimajo primernega načrta, ki bi jim bil v pomoč. Vsak dober načrt vsebuje: opis cilja, oris korakov za njegovo uresničenje, seznam virov, potrebnih za dosego cilja, seznam razpoložljivih virov in seznam virov, ki jih bo potrebno poiskati. Poleg tega dober načrt vsebuje tudi časovni okvir, da kdaj boste cilje dosegli, in jasen opis korakov. Dober načrt predvideva tudi, kako ohraniti zagon, če gre za dolgoročni projekt, in načine merjenja napredka. Da bi ustvarili dober načrt, si morate med procesom načrtovanja zastavite neprijetna vprašanja. Predvsem pa morate biti sposobni kritično oceniti, ali boste s pomočjo načrta dosegli cilj, na kakšne ovire lahko naletite na poti in kako predani boste morali biti, da bi uresničili načrt.

Odrasli pogosto izgubimo občutek za preizkušnje novih stvari. Pozabimo na domišljijo, pustolovščine, svobodo in užitek.

Brez igrivosti ni ustvarjalnega dela. Še zamisliti si ne moremo, koliko dolgujemo igrivosti domišljije.

Ne preživijo najmočnejše ali najpametnejše vrste, ampak tiste, ki se znajo najbolje odzivati na spremembe.

Povzetek iz knjige Coaching je za vsakogar by Terru Levine

Dodaj odgovor

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri