Menu
Iz knjige ”Alkimist”

Iz knjige ”Alkimist”

Največja laž na svetu? Da v določenem trenutku bivanja izgubimo oblast nas svojim lastnim življenjem, ki da mu od tistega trenutka ukazuje usoda. To je največja laž na svetu.

Paolo Coelho Alkimist

Duša sveta se hrani s človekovo srečo – pa tudi z nesrečo, zavistjo, ljubosumjem. Uresničitev Osebne legende je človekova edina dolžnost. Vse je le eno. In če si nečesa res želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da bi se ti sanje uresničile.

Skrivnost sreče je v tem, da vidiš vsa čudesa sveta, a pri tem nikoli ne pozabiš na kapljico olja v svoji žlički.

Takšen sem kot vso drugi: svet je zame tak, kakršnega hočem videti, in ne tak, kakršen v resnici je.

Nenadoma je začutil, da lahko gleda na svet kot nesrečna žrtev nesramnega tatu ali pa kot pustolovec, ki išče svoj zaklad.

Odločitve so samo začetek nečesa, kar se še ima dogoditi. Ko se odločamo, se predamo mogočnemu toku, ta pa nas naplavi na kraj, ki se ga v trenutku odločitve nismo niti v sanjah predstavljali.

Nihče se ne sme bati neznanega, zakaj vsakdo je sposoben ustvariti to, kar si želi in potrebuje.

Če znaš živeti sedanjost, si srečen človek. Tako lahko razumeš, da obstaja v puščavi življenje, da na nebu spijo zvezde, da se vojaščki bojujejo, ker je pač taka človeška narava. Življenje bo tedaj zate zabava, veliko slavje, zakaj življenje je zmeraj le trenutek, ki ga živimo.

In kako prerokujem dogodke prihodnosti? Z znamenji sedanjosti. Zakaj skrivnost je v sedanjosti. Če se ji posvetiš, jo lahko izboljšaš. In če izboljšaš sedanjost, bo boljša tudi prihodnost. Pozabi na prihodnost in živi vsak dan.

Samo tisti, ki najde življenje, zna najti tudi zaklad.

Ljubiš zato, ker ljubiš. Da ljubiš, ne potrebuješ razloga.

Iskanje se zmeraj začne z začetniško srečo in konča s preizkušnjo osvajalca. Najtemnejša je ura, ki ji sledi sončni vzhod.

Če ljubimo, se lahko spremenimo v katerikoli del stvarstva. Če ljubimo, nam ni treba razumeti dogodkov, kajti vse se dogaja v nas samih. Tako se lahko spremenimo v veter. Seveda pa je majhna pomoč vetrov dobrodošla.

Vsakdo, kdorkoli že je in karkoli počne, igra najpomembnejšo vlogo v Zgodovini sveta. Vendar največkrat tega ne ve.

Povzetek iz knjige Alkimist by Paulo Coelho

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.