040 807 231
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Uporabljate pop-up okna tudi na vaših mobilnih spletnih mestih? Google vas lahko kaznuje!

Če smo še včeraj „surfali“ po medmrežju na našem (prenosnem) računalniku, danes večina izmed nas za brskanje po spletu za relevantnimi vsebinami uporablja kar svoj mobilni telefon ali tablico. Tega se zaveda tudi ameriški gigant Google, ki sicer že kar nekaj časa na prva mesta postavlja le tista spletna mesta, ki so v celoti prilagojena mobilnim napravam. Zdaj pa so se zavoljo dobre uporabniške izkušnje odločili, da bodo z januarjem 2017 kaznovali vsa mobilna spletna mesta, ki bodo prekomerno uporabljala pop-up okna. V Degrizu smo se zato odločili, da vas opozorimo na tokratno spremembo, tako da se boste nanjo lahko kar se da dobro pripravili.

Google meni, da so pop-up okna na mobilnih napravah najbolj moteči element, saj ponavadi zakrivajo primarno vsebino spletnega mesta. To se „opazi“ tudi v večjem bounce rate-u (visoki stopnji izhoda iz spletnega mesta). Na primer, če bo uporabnik nezadovoljen, ko bo naletel na kakšno pop-up okno, bo stran zaprl in šel nazaj na Google, kjer bo nadaljeval z iskanjem za kvalitetnejšo vsebino. Najbolj priljubljeni iskalnik si bo njegovo vedenje „zapomnil“. Google med drugim spremlja tudi čas obstanka na strani in tako predvideva ali je uporabnik z vsebino na strani zadovoljen.

Zato bo kaznoval vsa spletna mesta, ki uporabljajo pop-up okna za prikazovanje:

  • nerelevantne in nezaželene vsebine,
  • celozaslonske vrinjene vsebine, ki onemogočajo dobro uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah.

Vendar pa ne skrbite, vsa pop-okna niso slaba. Tako jih lahko še vedno uporabljate za:

  • obvestila, da na vašem spletnem mestu uporabljate piškotke,
  • obvestila, da morajo biti uporabniki določene starosti, da lahko uporabljajo vaše storitve,
  • vsebinsko prilagojena pop-up okna.

Google kaznuje pop-upe

Slika 1: Pop-up okna lahko še vedno uporabljate! Na primer za obvestilo o piškotkih, verifikacijo za starostno omejitev.

Vsa spletna mesta, ki uporabnikom ne bodo zlahka dosegljiva na mobilnih napravah po prehodu iz mobilnih rezultatov iskanja Googlovega iskalnika, bodo na Googlovem iskalniku uvrščena nižje. Tokratna sprememba se bo dotaknila vseh mobilnih strani, na katerih se prikazujejo oglasi oziroma ponudbe v obliki pop-up oken, ki prekrijejo celoten zaslon in tako zakrijejo primarno vsebino spletnega mesta. Izjema bodo pop-upi za piškotke, verifikacijo za starostno omejitev ter manjša, vsebinsko prilagojena pop-up okna.

V kolikor na vašem spletnem mestu uporabljate pop-upe na zgoraj opisan način oziroma vaš večji del prometa sloni na akcijah in ponudbah, ki se prikazujejo v obliki pop-up oken, ne skrbite. Sprememba bo uveljavljena šele januarja 2017 in bo veljala za mobilne naprave. Google želi iz mobilnega brskanja pregnati spammerje. V Degrizu smo za vas pripravili nekaj preprostih in koristnih nasvetov, s katerimi boste na varni strani najbolj priljubljenega spletnega brskalnika:

  • Na mobilnikih namesto pop-up oken uporabljajte manjšo zgornjo vrstico ali manjši banner. Priporočamo, da ne zakriva primarne vsebine, torej tiste, zaradi česar so uporabniki na vašo stran sploh prišli. Prav tako ne sme zavzeti preveč prostora, zato vašim uporabnikom sporočite le najnujnejše.
  • Zmanjšajte pop-up oglase na šestino prostora, toliko, kot je dovoljena meja.
  • Osredotočite se na t.i. exit pop-up okna. Gre za pop-up okna, ki se uporabniku prikažejo, ko se začne približevati križcu, s katerim želi zapreti stran.
  • Uporabljajte embeded forme za mobilne naprave.

Priporočamo, da spremljate bounce rate in čas, ki ga uporabnik preživi na strani ter kje jo zapušča. Nič nam ne pomaga, če je na strani tisoč ljudi, če ne naredijo tistega, kaj si želimo. Uporabnik mora priti do produkta v dveh klikih, zato s pop-upi ne pretiravajte. Želimo vam uspešno prodajo!

Dodaj odgovor

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2022 Degriz. Vse pravice pridržane.