Menu
Uporabljate pop-up okna tudi na vaših mobilnih spletnih mestih? Google vas lahko kaznuje!

Uporabljate pop-up okna tudi na vaših mobilnih spletnih mestih? Google vas lahko kaznuje!

Če smo še včeraj „surfali“ po medmrežju na našem (prenosnem) računalniku, danes večina izmed nas za brskanje po spletu za relevantnimi vsebinami uporablja kar svoj mobilni telefon ali tablico. Tega se zaveda tudi ameriški gigant Google, ki sicer že kar nekaj časa na prva mesta postavlja le tista spletna mesta, ki so v celoti prilagojena mobilnim napravam. Zdaj pa so se zavoljo dobre uporabniške izkušnje odločili, da bodo z januarjem 2017 kaznovali vsa mobilna spletna mesta, ki bodo prekomerno uporabljala pop-up okna. V Degrizu smo se zato odločili, da vas opozorimo na tokratno spremembo, tako da se boste nanjo lahko kar se da dobro pripravili.

Google meni, da so pop-up okna na mobilnih napravah najbolj moteči element, saj ponavadi zakrivajo primarno vsebino spletnega mesta. To se „opazi“ tudi v večjem bounce rate-u (visoki stopnji izhoda iz spletnega mesta). Na primer, če bo uporabnik nezadovoljen, ko bo naletel na kakšno pop-up okno, bo stran zaprl in šel nazaj na Google, kjer bo nadaljeval z iskanjem za kvalitetnejšo vsebino. Najbolj priljubljeni iskalnik si bo njegovo vedenje „zapomnil“. Google med drugim spremlja tudi čas obstanka na strani in tako predvideva ali je uporabnik z vsebino na strani zadovoljen.

Zato bo kaznoval vsa spletna mesta, ki uporabljajo pop-up okna za prikazovanje:

  • nerelevantne in nezaželene vsebine,
  • celozaslonske vrinjene vsebine, ki onemogočajo dobro uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah.

Vendar pa ne skrbite, vsa pop-okna niso slaba. Tako jih lahko še vedno uporabljate za:

  • obvestila, da na vašem spletnem mestu uporabljate piškotke,
  • obvestila, da morajo biti uporabniki določene starosti, da lahko uporabljajo vaše storitve,
  • vsebinsko prilagojena pop-up okna.

Google kaznuje pop-upe

Slika 1: Pop-up okna lahko še vedno uporabljate! Na primer za obvestilo o piškotkih, verifikacijo za starostno omejitev.

Vsa spletna mesta, ki uporabnikom ne bodo zlahka dosegljiva na mobilnih napravah po prehodu iz mobilnih rezultatov iskanja Googlovega iskalnika, bodo na Googlovem iskalniku uvrščena nižje. Tokratna sprememba se bo dotaknila vseh mobilnih strani, na katerih se prikazujejo oglasi oziroma ponudbe v obliki pop-up oken, ki prekrijejo celoten zaslon in tako zakrijejo primarno vsebino spletnega mesta. Izjema bodo pop-upi za piškotke, verifikacijo za starostno omejitev ter manjša, vsebinsko prilagojena pop-up okna.

V kolikor na vašem spletnem mestu uporabljate pop-upe na zgoraj opisan način oziroma vaš večji del prometa sloni na akcijah in ponudbah, ki se prikazujejo v obliki pop-up oken, ne skrbite. Sprememba bo uveljavljena šele januarja 2017 in bo veljala za mobilne naprave. Google želi iz mobilnega brskanja pregnati spammerje. V Degrizu smo za vas pripravili nekaj preprostih in koristnih nasvetov, s katerimi boste na varni strani najbolj priljubljenega spletnega brskalnika:

  • Na mobilnikih namesto pop-up oken uporabljajte manjšo zgornjo vrstico ali manjši banner. Priporočamo, da ne zakriva primarne vsebine, torej tiste, zaradi česar so uporabniki na vašo stran sploh prišli. Prav tako ne sme zavzeti preveč prostora, zato vašim uporabnikom sporočite le najnujnejše.
  • Zmanjšajte pop-up oglase na šestino prostora, toliko, kot je dovoljena meja.
  • Osredotočite se na t.i. exit pop-up okna. Gre za pop-up okna, ki se uporabniku prikažejo, ko se začne približevati križcu, s katerim želi zapreti stran.
  • Uporabljajte embeded forme za mobilne naprave.

Priporočamo, da spremljate bounce rate in čas, ki ga uporabnik preživi na strani ter kje jo zapušča. Nič nam ne pomaga, če je na strani tisoč ljudi, če ne naredijo tistega, kaj si želimo. Uporabnik mora priti do produkta v dveh klikih, zato s pop-upi ne pretiravajte. Želimo vam uspešno prodajo!

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.