Menu
Spletna trgovina in obdelava naročil

Spletna trgovina in obdelava naročil

Ali je obdelava naročil v spletni prodaji res tako enostavna? Živimo v času hitre digitalizacije in v času ko je večina podjetij spoznala, da ni več dovolj če se pojavljajo zgolj v “realnem” svetu in če poslujejo le na način kot je bil aktualen pred 10 leti.

Digitalizacija in splet nam številne stvari katere so bile še pred 10 leti skoraj da nedosegljive ponujata skoraj da na dlani. Uporabniki spleta, ki so hkrati tudi kupci, želijo kvalitetne izdelke in kvalitetno, hitro in prijazno storitev vseh nas, ki poslujemo na spletu. A večina se jih niti ne zaveda kakšen proces se skriva v ozadju vseh malih ali velikih podjetij, ki poslujejo na spletu.

Magento naročila trgovinaNaj bo podjetje malo ali veliko, novo ali že dlje časa uveljavljeno, vsako se bo slej kot prej soočilo z izzivi, o katerih sprva niti niso razmišljali. Ne glede na to ali se na spletu ukvarjamo z prodajo storitev ali produktov, sami ali s pomočjo strokovnjaka bomo slej kot prej mogli izdelati sistem obdelave naročil, ki pa je vse prej kot majhen izziv.

Ko se prvič soočimo z administracijo spletne trgovine, smo kaj kmalu vsi prepričani, da je vse skupaj precej enostavno in razumljivo (ne glede na platformo v kateri deluje spletna trgovina). Seveda se vsi sprva osredotočimo na oglaševanje in na prodajo, ki je zelo pomembna in gonilna sila našega posla. Seveda če želimo, da nastopi naslednja stopnja v spletni prodaji, moramo pridobiti prva naročila, za katerimi so dejansko naše stranke, ki tako kot v “realnem” svetu pričakujejo kvalitetno, hitro in prijazno storitev. Dokler je teh naročil le nekaj je seveda vse skupaj precej enostavno, zato le redko kateri spletni trgovec na začetku daje pretiran poudarek načinu obdelave naročil. Vse skupaj se sliši precej enostavno in v bistvu tudi je: naročilo sprejeto, obdelava naročila, naročilo zaključeno. Ampak ali je temu res tako?

  • Naročilo sprejeto - stranka prejme elektronsko obvestilo o uspešni oddaji naročila, spletni trgovec pa ob tem statusu razume, da je nova stranka oddala naročilo za eno izmed njegovih storitev ali za enega izmed izdelkov.
  • Obdelava naročila - stranka prejme elektronsko obvestilo, da je nekdo že prevzel njeno naročilo, spletni trgovec pa prične pripravljati paket za odpremo.
  • Naročilo zaključeno - stranka prejme elektronsko sporočilo, da je paket bil odposlan in lahko kmalu pričakuje dostavo, trgovec pa s tem statusom zaključi naročilo.

Seveda je to le eden izmed možnih scenarijev in ob predpostavki, da: stranka plača za naročilo po povzetju, so vsa naročila plačana šele ko stranka prevzame paket, imamo le eno dostavno službo, imamo le malo količino naročil in da vsa naročila obdeluje le ena oseba. Sedaj si zamislite kako ta postopek izgleda če: imamo na izbiro 5 različnih plačilnih sredstev, nekatera naročila so plačana takoj in nekatera po povzetju, sodelujemo s 3 dostavnimi službami, imamo 100 ali več naročil dnevno med katerimi so tudi naročila iz različnih spletnih trgovin in iz različnih držav, katera obdeluje več vaših zaposlenih hkrati. V kolikor smo se prej osredotočali zgolj na prodajo in smo zelo zlahka jemali samo obdelavo naročila, se kaj kmalu to spremeni, saj nam lahko veselje kaj kmalu pokvari kaos. Slej kot prej se vsak spletni trgovec, ki raste in se mu povečuje količina naročil, sooči z velikim pomenom kvalitetne in hitre obdelave naročil.

Spletna trgovina naročila

Za čim manj neprespanih noči in uspešen in rastoč posel na spletu vam v našem podjetju svetujemo, da hkrati ko se osredotočate na spletno prodajo nikakor ne zanemarjate pomena dobre organizacije in skrbne sistematizacije procesa, ki se enostavno imenuje tudi obdelava naročil. Ta proces zajema: dober sistemski razvoj obdelave naročil v sami administraciji spletne trgovine, hiter in hkrati enostaven fizikalen način dela (tiskanje računov, tiskanje spremnic, priprava izdelka, uporaba primernih zaščitnih embalaž), itd. V vsaki uspešni spletni trgovini je ta proces izredno premišljen in dovršen in je v njega vloženega precej več truda kot mogoče izgleda na prvi pogled.

Stvar odločitve vsakega spletnega trgovca je ali se želi sam soočiti z izzivi katere prinaša več naročil in jih tudi sam reševati, ali pa se bo za pomoč in nasvet obrnil na strokovnjaka, ki ima s tem že več izkušenj. Ne glede na odločitev vam priporočamo, da nikar ne pozabljate, da naša naloga ni zaključena dokler stranka ne prejme paketa, ter dokler mi nimamo denarja na računu podjetja. A nikar ne pozabite na zadovoljstvo stranke, saj se bo le zadovoljna stranka še kdaj vrnila v vašo spletno trgovino in ponovila nakup.

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.