Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Magento 1 po juniju 2020

Zadnjih nekaj tednov smo prejeli precej vprašanj spletnih trgovcev glede platforme Magento in povezane migracije na novejši sistem. Namreč s 30.6.2020 se končuje uradna podpora za Magento 1 verzijo zaradi česar so trgovci dobili veliko e-mailov, predvsem takšnih, ki so vzbujali dodaten strah trgovcev in jim prodajali svoje rešitve, ki so v večini primerov precej slabe. Naj vam odgovorim na nekaj najpogostejših skrbi trgovcev glede različnih verzij Magenta.

Ali bo trgovina na Magentu 1 prenehala delovati?

Zaradi različnih e-mailov, kot je primer spodaj je bilo nekaj vprašanj in strahu.

“Pri pregledu vaše spletne trgovine smo opazili, da uporabljate platformo Magento 1.9, kateri se z junijem 2020 ukine uradna podpora. To pomeni, da novih varnostnih posodobitev ne bo in boste za njihov razvoj odgovarjali vi.“

Na kratko, trgovine bodo še vedno delovale in še vedno bodo lahko dobile neuradne varnostne posodobitve.

Kaj točno pomeni konec uradnega razvoja?

Magento je že leta 2018 želel zaključiti z razvojem verzije Magento 1, ampak se je zaradi slabega odziva skupnosti vse skupaj prestavilo na junij 2020. Slab odziv je bil predvsem zaradi stanja takratne verzije Magento 2 projekta, ki je bila v precej slabem stanju in se je od tedaj že izboljšala, vendar ima še vedno, kar nekaj pomanjkljivosti.

Če pogledamo primer zadnjih nekaj dni stare verzije: “Magento Open Source 2.3.5-p1 includes over 180 functional fixes to the core product, 25 security enhancements, and the resolution of over 46 issues by our community members… We strongly recommend that all merchants upgrade as soon as possible.” lahko vidimo, da je potrebno še kar nekaj popravkov, da bo verzija res stabilna, varna in zanesljiva.

Konec uradnega razvoja pomeni, da bo Magento ves fokus usmeril na razvoj nove verzije Magento 2 in prenehal z razvojem na Magentu 1. Se pravi, iz strani podjetja Magento ne bo več na voljo novih nadgradenj in varnostnih popravkov za verzijo Magento 1.

To pa še ne pomeni, da ti ne bodo na voljo ali da bo trgovina nehala delovati, saj obstaja kar nekaj opcij, kot je odprtokodni projekt Open mage project (https://www.openmage.org/) in plačljiva opcija Mage one (https://mage-one.com/), ki bodo poskrbeli, da se bo vaša trgovina še naprej lahko nadgrajevala in primerno zaščitena.

Obe rešitvi sta zagotovili, da bosta podpirali Magento 1 še vsaj naslednjih 5 let.

Kako bo glede Magento 1 modulov?

Sami smo za Magento 1 razvili precej veliko modulov in imamo skupno že več, kot 50 modulov tako, da z njimi lahko pokrijemo večino želja, v kolikor pa je potrebno, še vedno razvijamo nove module, saj se na našo tehnično podporo obrača več kot 100 Magento trgovin z različnimi željami.

Trenutno je še vedno več modulov za Magento 1, kot za Magento 2, ampak se tudi to spreminja in imamo tudi sami že nekaj Magento 2 rešitev. Uradno bodo moduli dostopni za starejše verzije samo preko strani razvijalcev modulov in ne več preko uradne Magento strani.

Sami bomo module še naprej vzdrževali in po potrebi nadgrajevali, hkrati pa tudi vse module migrirali na Magento 2. Žal bodo ti za novejšo verzij dražji, ker je tudi celoten razvoj precej bolj kompleksen in vzame vložek v razvoj modula precej več časa in sredstev.

Cene modulov in ponudbo si lahko ogledate z našim hitrim pomočnikom do spletne trgovine na spodnjem url naslovu.

https://mage-lan.com/

Skladnost s PCI varnostnimi standardi in PayPal

Večino spletnih plačil v Sloveniji poteka s plačilom po povzetju in tudi ostala plačila, ki so s kreditnimi ali debetnimi karticami v večini primerov ne potekajo na strani trgovca, ampak se kupca za plačilo preusmeri na zunanjo stran. V nekaterih primerih se obrazci iz zunanjih strani lahko prikažejo tudi na strani trgovca, ampak vedno se vpisani podatki o karticah vpisujejo in shranjujejo na strani ponudnika plačila. Tako se precej zmanjša možnost zlorabe oz. krajo podatkov. Za sprejem in hrambo podatkov na sami strani trgovine odsvetujemo in v praksi tega ne počnemo.

Za procesiranje plačil je trenutno edini od ponudnikov (po naših podatkih) PayPal, ki je lastnike Magento trgovin obvestil o obvezni nadgradnji na novejšo verzijo za nadaljno procesiranje plačil in v takem primeru je težko predvideti kako se bodo stvari odvile. Namreč na starejši verziji je precej več trgovin, kot na novi in to število je precej veliko - več kot 100.000 trgovin.

V primeru, da bi PayPal onemogočil procesiranje plačil preko strani sta dveopciji in sicer, da se plačila preko PayPal-a vgradijo preko posrednika plačil, kot je npr. plačilni sistem Mollie ali, da se podaljša za dodatnih 6 mesecev s tem, da se zagotovi, da se na obstoječi trgovini skrbi za varnost in dela na migraciji na drug sistem.

V kolikor bi za Magento 1 še naprej uporabljali z podporo Mage one opcijo, je Paypal odgovoril: “Mage One can from our point of view be an interim solution if a migration is not possible until 30th of June 2020.Patches provided by Mage One will surely help to satisfy the data protection standard of the credit card industry, but using Mage One service does not imply, that we can guarantee that you comply with these standards.”

Varnost in Magento

V kolikor želite imeti trgovino dobro zaščiteno je, ne glede na katero Magento verzije, dobro svoj sistem redno osveževati, saj se lahko tako izognemo marsikateri težavi.

Tudi, če imamo Magento 2 trgovino to ne pomeni, da smo zaščiteni, glede na to kako nov sistem je in koliko ima, glede na verzijo, novih varnostnih popravkov, je prej lahko ravno obratno.

Varnost vaše trgovine se lahko preverite na povezavi:

https://www.magereport.com/scan/

Če preverite strani, ki so v e-mailih, ki vas pozivajo k njihovem migriranju lahko vidite, da imajo strani označeno visoko tveganje oz. high risk.

V kolikor bi želeli posodobiti vašo trgovino nam pišite in pomagali vam bomo urediti nadgradnjo. Nadgradnje na Magento 1 ponavadi vzamejo okvirno 2 uri dela na Magentu 2 pa še enkrat toliko, odvisno od obsega sprememb, ki jih je potrebno narediti.

Ura podpore na Magentu 1 je 40€+DDV, na Magentu 2 pa 65€+DDV.

Hitrost in košarica na trgovini

Prednosti novega sistema naj bi bila tudi boljša košarica v dveh korakih in hitrejše delovanje spletne trgovine, ampak ali je res tako v praksi?

Sam sistem ima precej bolj kompleksne zahteve od predhodnje verzije in postaja, kar velik problem pri menjavi php verziji, ki bi ustrezale primerni Magento 2 verziji,kar je lahko marsikomu izziv. Če postavimo Magento trgovini na eno izmed najbolj priljubljenih ponudnikih gostovanja lahko vidimo, da so zadeve ravno nasprotne, saj je delo na novejši verziji lahko izziv, ko imamo predpomnenja in podobne zadeve izklopljene.

Bolj, kot od same verzije sistema je pomembno, kako so vse zadeve nastavljene od php verzije do dodatnega predpomnjena in nastavitev trgovine. Na Magentu 1 smo delali skoraj 10 let in tam razvili tudi svoje module za hitrejše delovanje in svoje košarice, ki smo jih testirali z drugimi in so imele zelo dobre prodajne rezultate.

Torej lahko rečemo, da se obe verziji lahko dobro uredita v kolikor je zanju primerno znanje in razvitih povezanih rešitev, kar lahko vidimo tudi na spodnjem primeru, ki je bil promoviran.

Hitrost oz. oceno svoje trgovine lahko preverite na povezavi:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri