Menu
Kako povečati dobiček s predvidevanjem prodajnih trendov?

Kako povečati dobiček s predvidevanjem prodajnih trendov?

Dejavniki, katere moramo upoštevati

Na končno uspešnost spletne prodaje vplivajo številni dejavniki. Če bi želeli napisati formulo za končni in skupni uspeh spletne trgovine s fizičnimi produkti, bi ta morala biti precej kompleksna, saj bi bilo treba upoštevati številne dejavnike, kot so npr.:

 • - Produkt
 • - Kalkulacija (marža)
 • - Prodajno besedilo (spletna predstavitev produkta)
 • - Uporabniška izkušnja na spletnem mestu
 • - Izbira prave ciljne publike (relevantne s produktom)
 • - Digitalni marketing
 • - Obdelava naročil
 • - Dostava paketov
 • - Računovodstvo
 • - Odločevalci (neprestano analiziranje in optimiziranje celotnega procesa)

Prav vsak izmed naštetih dejavnikov je pomemben in prav vsak izmed njih je zgodba zase, saj je potrebna neprestana optimizacija procesov. Šele na podlagi le-teh lahko pridemo do optimalnih rezultatov. Končni uspeh spletne prodaje je torej seštevek uspešnosti prav vsakega izmed naštetih dejavnikov posebej.

V kolikor odločevalci ne skrbijo za redno analizo realiziranega ter za takojšnje optimizacije vsakega posameznega segmenta, se kaj hitro lahko zgodi, da rezultat ni takšen, kot si ga želimo. V primeru, da se določena napaka pojavlja dlje časa, lahko ta kaj hitro privede tudi do negativnih bilanc podjetja, ki lahko hitro ogrozijo stabilnost celotnega projekta.

Spletna trgovina

Ampak ali obstaja le en dejavnik, ki lahko bistveno pozitivno vpliva na celotno uspešnost spletne prodaje? Enostaven trik, ki nam lahko zagotovi bližnjico do uspeha, je upoštevanje prodajnih trendov, seveda v kolikor jih upoštevamo in jih pravilno predvidevamo.

Primer (Life.si)

Spletna trgovina Life.si je bila vzpostavljena ravno za prodajo trend izdelkov. Izdelke se išče in nabavlja glede na prodajne trende, katere se lahko predvideva za v prihodnost in s katerimi lahko rešujemo enega izmed specifičnih problemov potrošnika.

Poleg trendov se pri spletni trgovini Life.si upošteva tudi letni čas in problem, katerega lahko rešimo z določenim izdelkom.

Nabor izdelkov na spletni trgovini Life.si bi lahko razdelili v 4 glavne kategorije glede na letne čase in prav pri vseh so glavni dejavniki za izbor ravno prodajni trendi:

 • - Jesen (sezonsko čiščenje, itd.)
 • - Zima (prehladna obolenja, itd.)
 • - Pomlad (hujšanje, itd.)
 • - Poletje (dehidracija, itd.)

Ekipa D-Studio pri projektu Life.si sodeluje kot pogodbeni partner, ki skrbi za celoten digitalni marketing. Podjetje DEGRIZ d.o.o. je vzpostavilo spletno trgovino in ves čas skrbi za njeno vzdrževanje ter optimizacijo.

Vsaka nova kampanja se prične z izborom izdelka (trendi, letni čas, rešitev za konkreten problem), nato se uredi dobava izdelka in se pripravi prodajno besedilo. V naslednji fazi se izbere prodajne kanale, preko katerih se bo izdelek oglaševalo in se prične s pripravo digital marketing kampanje.

Pas za oblikovanje telesa

Tekom poletnih mesecev je naročnik in lastnik spletne trgovine Life.si pripravljal plane prodaje za zimske mesece. V okviru sodelovanja je ekipa D-Studio opravila analizo prodajnih trendov za zimsko sezono. Glede na analizo prodajnih trendov preteklega leta, iz bolj razvitih trgov, smo opazili velik potencial po prodaji izdelka Pas za oblikovanje telesa, katerega do takrat slovenski trg še ni poznal. Ob upoštevanju dobre prodaje prehranskih dopolnil za hujšanje iz preteklega leta, smo sklepali da bo oktober pravi trenutek za začetek kampanje.

Pas za oblikovanje telesa

Kot glavni prodajni kanal smo izbrali Facebook, saj smo lahko z njim prišli do največjega dosega in najboljšega izkoristka proračuna namenjenega za digitalni marketing.

Kampanja je trajala vse od oktobra (pravilno predviden začetek sezone hujšanja) ter do maja naslednjega leta (konec sezone hujšanja).

Mesečna uspešnost Facebook oglaševanja pred izvedbo kampanje

 • - Povprečna cena za nakup: 11 eur
 • - Povprečno mesečno število nakupov: 155

Mesečna uspešnost Facebook oglaševanja ob izvedbi kampanje

 • - Povprečna cena za nakup: 6 eur
 • - Povprečno mesečno število nakupov: 420

Uspešnost skupne prodaje (celotna sezona hujšanja)

 • - Razlika v skupnem številu novih obiskovalcev: +101.92%
 • - Razlika v skupnem številu nakupov: +74.49%
 • - Razlika v skupni bruto prodaji: +105.86%

Kljub dobrim prodajnim rezultatom izdelka smo še vedno nadaljevali z analiziranjem in predvidevanjem dodatnih prodajnih trendov za ostale nove izdelke.

Pogosto pride na trg izdelek ali storitev, ki je na trgu prehitro ali prepozno. Z upoštevanjem  in pravilnim predvidevanjem trendov prodaje lahko zelo pospešimo rast prodaje, kot se je tudi pokazalo v primeru spletne trgovine Life.si. V obdobju 8 mesecev smo dvignili skupno bruto prodajo spletne trgovine za kar +105.86%.

Naslednji korak

Po pretečenem 1 letu  sistematičnega analiziranja prodajnih trendov in po prilagajanju celotne spletne prodaje glede na aktualne trende, smo se skupaj z naročnikom odločili za širitev poslovanja na tuje trge (Life.hr, Life-harmony.net), s čimer smo še dodatno povečali doseg že preverjene strategije na nove in večje trge.

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.