Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Kako izbrati primerno platformo za spletno trgovino?

Po navadi, ko smo pred začetkom vzpostavitve spletne trgovine, je en izmed pomembnejših dejavnikov za uspeh primerna izbira trgovinske platforme. Izbir za izdelavo je vedno več vse od tistih za nekaj evrov do kompleksnejših, ki lahko znesejo tudi več deset tisoče. Glavna težava je po navadi, da na začetku niti ne vemo, kaj vse potrebujemo, in kako bi kaj moralo delovati.

Če ste čisti začetnik ali že imate kaj znanja vam priporočamo, da si preberete naš priročnik o spletnih trgovinah, kjer je na več, kot 200 straneh napisano skoraj vse, kar potrebujete poznati o spletnih trgovinah. Priročnik si lahko brezplačno prenesete tukaj.

Prvi korak, ki ga je najbolje narediti je, da si na spletu pogledamo trgovine, še predvsem tiste konkurenčne in si naredimo spisek funkcionalnosti, ki bi jih naša trgovina pričakovala.

Za lažjo izbiro funkcionalnosti smo sami za Magento platformo pripravili hitri pomočnik do spletne trgovine, kjer si je mogoče vse glavne funkcionalnosti pogledati in narediti izbor ter iz njih ponudbo. Pomočnik do spletne trgovine je na voljo tukaj.

Najpomembnejše funkcionalnosti pri izbiri spletne trgovine

Ciljni trg spletne trgovine

Trg na katerega bomo lansirali spletno trgovino je pomemben, saj je dobro, da imamo v primeru lansiranja na več trgov imeti trgovino prilagojeno za posamezne trge. Z angleškim ali slovenskim jezikom boste npr. v Italiji bolj malo prodali, saj ima trg svoje specifike, za katere je treba prilagoditi spletno trgovino. Tudi če se odločimo na začetku samo trgovino vzpostaviti za naš trg bomo potrebovali za rast podjetja, kar kmalu razmišljati tudi o širitvi v tujino, saj je naš trg lahko precej majhen. V tem primeru načrtovane širitve je dobro preveriti kakšne so možnosti za razširitev spletne trgovine. Namreč vse trgovinske platforme tega ne omogočajo ali pa omogočajo samo v primeru, da kreiramo nove trgovine z ločeno administracijo itd.

Plačilne in dostavne metode

Kot je že omenjeno imamo različne trge in zanje je pomembno, da imamo prilagojene dostave in plačilne metode. Npr. pri nas prevladuje plačilo po povzetju, drugje pa kartice, Paypal in podobne plačilne metode. Verjetno bi naredili si kar velike stroške če bi si odločili artikle prodajati samo po povzetju po celem svetu. Nekatere platforme že imajo določene plačilne metode vgrajene ampak za druge pa moramo poiskati modul. V najboljšem primeru lahko najdemo dober modul in ga kupimo in vgradimo. V najslabšem primeru pa je potrebno možnost plačila za platformo dodatno razviti, kar vzame, kar nekaj stroškov in časa za razvoj in testiranje.

Integracije z ERP sistemi

Povezava z ERP sistemom je pomembna, saj drugače ne bomo morali imeti usklajene zaloge artiklov in naročila iz trgovine bomo morali ročno prepisovati in izdajati račune. Na začetku, dokler še ni obsežna trgovina in ni veliko naročil je možno te zadeve ročno voditi, pri večjem obsegu pa je to nemogoče.

Obstajajo ERP sistemi v oblaku, kot je Metakocka, ki nam omogoča hitro integracijo z trgovinskimi sistemi. Npr. za platformo Magento (1 ali 2) se samo uredijo nastavitve in v parih minutah je integracija že vzpostavljena brez dodatnih modulov in stroškov zanje.

Marketinška orodja

Brez marketinga ne bo prodaje zato je ta del še posebno pomemben. Dobri sistemi imajo ogromno možnosti, kot so obveščanja preko e-mailov ob različnih dogodkih, podrobno poročanje o dogodkih oglaševalskim kanalom, potisna sporočila, odštevalniki akcij in še mnogo.

Fleksibilnost prilagoditve izgleda

Že ime pove, da če želimo posebno obliko, je dobro, da to na začetku podrobno definiramo in preverimo, ali je takšen videz in posledično sprememba funkcionalnosti na platformi mogoča. Največja napaka je, da se na tem začne delati že, ko imamo vzpostavljeno trgovino.

Izbira primerne platforme za spletno trgovino

Ko imamo enkrat spisek funkcionalnosti preverimo katere platforme nam omogočajo želeno. Ker je teh precej veliko bomo na kratko povzeli katere so najpogostejše izbire.

Več trgovinski sistemi

Če še nismo čisto prepričani ali imamo artikel, ki se bo prodajal, je lahko dobra možnost za preizkus prodaje artiklov že preko vzpostavljenih sistemov, kot je recimo Mimovrste in Bolha. Tam lahko vključimo svojo ponudbo in ker imajo spletna mesta že nekaj obiska, lahko hitro vidimo, ali dobimo kakšno naročilo / povpraševanje.

Trgovine v oblaku

Za vse, ki bi imeli svojo spletno trgovino hitro in nimajo posebnih zadev po posebnih funkcionalnostih je primerna izbira trgovine v oblaku (npr. Shopify). Pri teh sistemih je po navadi tako, da se ne plača strošek vzpostavitev, ampak mesečni strošek najema ali provizija na transakcije. Več, kot želimo funkcionalnosti večji, je mesečni strošek. Prednost je zagotovo hitra vzpostavitev in enostavno vzdrževanje sistema. Treba pa je vedeti, da so ti sistemi precej zaprti tako, da smo odvisni od možnosti, ki nam jih ponudnik ponuja tako, da je dobro preveriti ali so na voljo vse možnosti, ki jih potrebujemo.

Odprtokodni sistemi

Odprtokodni sistemi (Magento, WordPress z Wooocomerce, Opencart, Prestashop,..) so trenutno še vedno najbolj priljubljeni, saj omogočajo veliko možnosti prilagoditev. Seveda ima vsaka platforma svoje specifike in ponuja različne možnosti že izdelanih funkcionalnosti tako, da je izbira pomembna, ko imamo enkrat določeno, kaj vse želimo.

Lasten razvoj trgovinske platforme

Največ prilagoditev in možnosti zagotovo ponuja razvoj lastne trgovinske platforme ampak je tudi najdražja opcija. Razvoj funkcionalnosti traja dlje časa, saj so posebej izdelane po vaših željah, ampak tudi to pomeni, da razvoj vzame največ časa. Paziti je treba, da koda, ki je narejena, da je dobro dokumentirana in napisana po standardih, ki omogoča nadaljnje dograjevanje. Lahko se zgodi namreč če smo odvisni od posameznika, da npr. zboli in ni več na voljo za delo na trgovini, in moramo za to dobiti zamenjavo, ki sistema ne pozna.

Še vedno niste prepričani kaj bi bilo za vas primerno? Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo svetovali pri primerni izbiri. Popolnoma brezplačno in brez obveznosti.

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri