Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Dvig DDV in spremembe na spletni trgovini

Vlada s 1. julijem 2013 dviga DDV. DDV se bo zvišal z 20 na 22 odstotkov, nižja stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotkov. Vse, ki vas zanima, kako bodo spremembe vplivale na prikaz cen in obračunavanje davka v spletni trgovini smo pripravili napotke za prilagoditev trgovine in poslovanja.

Spletna trgovina davek

Splošna stopnja DDV se bo s 1. julijem zvišala z zdajšnje:

  • splošne stopnje 20 na 22 odstotkov,
  • znižana stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotkov.

Od zvišanja DDV si vlada obeta dodatnih 250 milijonov evrov letno, še v letošnjem letu pa 100 milijonov evrov.

"Za kupce lahko višji davek pomeni le večjo ali manjšo podražitev, odvisno od presoje ponudnikov blaga in storitev, kolikšen delež višjih stopenj bodo prenesli v cene. Vzemimo za primer, da znaša letna davčna osnova za hrano 4000 evrov: ob veljavni 8,5-odstotni stopnji k temu znesku za DDV pribijemo 320 evrov, pri 9,5-odstotni stopnji pa 380 evrov." (vir: delo.si)

"Trgovci močno nasprotujejo dvigu DDV, saj naj bi imela ta vladna poteza katastrofalne posledice za slovensko gospodarstvo in potrošnike. Predstavniki Trgovinske zbornice RS so dodatno zaskrbljeni nad samim rokom za uvedbo višjega DDV in pravijo, da dvig DDV že s 1. julijem gospodarstvu ne dopušča dovolj časa za pripravo vseh ustreznih ukrepov, ki bi morda lahko ublažili posledice." vir: MP.si

Kakšen je vpliv davka na trgovino in cene v trgovini?

Na voljo sta dva scenarija in sicer za trgovine, ki imajo vnesene cene brez davka in za tiste, ki imajo cene artiklov z davkom.

Trgovine z vnesenimi cenami brez davka

spletna trgovina sprememba davkaČe ste v trgovino artiklom vnašali cene brez davka v tem primeru bodo končne cene za kupca višje vi pa boste za artikel dobili višje znesek vendar boste zanj morali plačati več davka državi. Se pravi breme povečanega davka bo na strani kupcev. Ob nespremenjeni ceni artikla se lahko pojavi, da bo zaradi dražje cene artikla ta dražji od konkurence in zato v očeh kupcev manj privlačen, kar lahko vpliva na število nakupov v trgovini.

Primer cene izmišljenega artikla z vneseno ceno 100€:

20% davka: 22% davka:
Prodajna cena: 120€
Davek: 20€
Preostanek: 100€
Prodajna cena: 122€
Davek: 22€
Preostanek: 100€

Trgovine z vnesenimi cenami z davka

V nasprotnem primeru, ko imate cene artiklov v trgovino vnesene z davkom bodo te za vaše kupce ostale nespremenjene in bo sprememba občutna na vaši strani. Vi bose s spremembo imeli cene z z večjim deležem, ki je obdavčen in boste tako zaslužili manj.

Primer cene izmišljenega artikla z vneseno ceno 120€:

20% davka: 22% davka:
Prodajna cena: 120€
Davek: 20€
Preostanek: 100€
Prodajna cena: 120€
Davek: 21,64€
Preostanek: 98,36€

Kako v spletni trgovini Magento nastaviti davek?

Za vas smo pripravili postopek po katerem lahko v spletni trgovini Magento spremenite davčne stopnje. Davek v spletni trgovini urejate s prijavo v administraciji na povezavi Prodaja /davek.

Dodaj odgovor

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri