Menu
Dvig DDV in spremembe na spletni trgovini

Dvig DDV in spremembe na spletni trgovini

Vlada s 1. julijem 2013 dviga DDV. DDV se bo zvišal z 20 na 22 odstotkov, nižja stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotkov. Vse, ki vas zanima, kako bodo spremembe vplivale na prikaz cen in obračunavanje davka v spletni trgovini smo pripravili napotke za prilagoditev trgovine in poslovanja.

Spletna trgovina davek

Splošna stopnja DDV se bo s 1. julijem zvišala z zdajšnje:

  • splošne stopnje 20 na 22 odstotkov,
  • znižana stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotkov.

Od zvišanja DDV si vlada obeta dodatnih 250 milijonov evrov letno, še v letošnjem letu pa 100 milijonov evrov.

"Za kupce lahko višji davek pomeni le večjo ali manjšo podražitev, odvisno od presoje ponudnikov blaga in storitev, kolikšen delež višjih stopenj bodo prenesli v cene. Vzemimo za primer, da znaša letna davčna osnova za hrano 4000 evrov: ob veljavni 8,5-odstotni stopnji k temu znesku za DDV pribijemo 320 evrov, pri 9,5-odstotni stopnji pa 380 evrov." (vir: delo.si)

"Trgovci močno nasprotujejo dvigu DDV, saj naj bi imela ta vladna poteza katastrofalne posledice za slovensko gospodarstvo in potrošnike. Predstavniki Trgovinske zbornice RS so dodatno zaskrbljeni nad samim rokom za uvedbo višjega DDV in pravijo, da dvig DDV že s 1. julijem gospodarstvu ne dopušča dovolj časa za pripravo vseh ustreznih ukrepov, ki bi morda lahko ublažili posledice." vir: MP.si

Kakšen je vpliv davka na trgovino in cene v trgovini?

Na voljo sta dva scenarija in sicer za trgovine, ki imajo vnesene cene brez davka in za tiste, ki imajo cene artiklov z davkom.

Trgovine z vnesenimi cenami brez davka

spletna trgovina sprememba davkaČe ste v trgovino artiklom vnašali cene brez davka v tem primeru bodo končne cene za kupca višje vi pa boste za artikel dobili višje znesek vendar boste zanj morali plačati več davka državi. Se pravi breme povečanega davka bo na strani kupcev. Ob nespremenjeni ceni artikla se lahko pojavi, da bo zaradi dražje cene artikla ta dražji od konkurence in zato v očeh kupcev manj privlačen, kar lahko vpliva na število nakupov v trgovini.

Primer cene izmišljenega artikla z vneseno ceno 100€:

20% davka: 22% davka:
Prodajna cena: 120€
Davek: 20€
Preostanek: 100€
Prodajna cena: 122€
Davek: 22€
Preostanek: 100€

Trgovine z vnesenimi cenami z davka

V nasprotnem primeru, ko imate cene artiklov v trgovino vnesene z davkom bodo te za vaše kupce ostale nespremenjene in bo sprememba občutna na vaši strani. Vi bose s spremembo imeli cene z z večjim deležem, ki je obdavčen in boste tako zaslužili manj.

Primer cene izmišljenega artikla z vneseno ceno 120€:

20% davka: 22% davka:
Prodajna cena: 120€
Davek: 20€
Preostanek: 100€
Prodajna cena: 120€
Davek: 21,64€
Preostanek: 98,36€

Kako v spletni trgovini Magento nastaviti davek?

Za vas smo pripravili postopek po katerem lahko v spletni trgovini Magento spremenite davčne stopnje. Davek v spletni trgovini urejate s prijavo v administraciji na povezavi Prodaja /davek.

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.