Ekskluzivna ponudba: Prihranite do -400€ na paketih izdelave spletne trgovine. Preverite sedaj!
040807231
Sloveniansi
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

WebP slike in hitrost nalaganja spletne trgovine

V današnjem digitalnem okolju, kjer je hitrost ključna, je vsaka sekunda odločilnega pomena. Obiskovalci spletnih strani pričakujejo takojšnje odzive in nemoten prehod med vsebinami. In čeprav se morda zdi, da so majhne podrobnosti, kot so slike, manj pomembne, lahko prav one naredijo razliko med uspešno in neučinkovito spletno trgovino. Lahko, da so WebP slike tiste, ki bodo pomagale vaši prodaji na spletni trgovini.

Kaj je WebP in zakaj so WebP slike pomembne za vašo spletno trgovino?

WebP je sodoben slikovni format, ki ga je razvilo podjetje Google z namenom izboljšanja učinkovitosti spletne izkušnje. Predstavlja nadgradnjo nad tradicionalnimi formati, kot so JPEG, PNG in GIF, saj omogoča shranjevanje slik z minimalno izgubo kakovosti, kar pomeni manjšo velikost datotek in hitrejše nalaganje spletnih strani.

Zakaj je torej WebP pomemben za vašo spletno trgovino? Predvsem zaradi treh ključnih razlogov:

 1. Hitrejše nalaganje strani: Slike so ena največjih sestavnih delov spletnih strani, vendar pa velike slikovne datoteke upočasnijo njihovo nalaganje. WebP formati slik omogočajo znatno zmanjšanje velikosti slikovnih datotek brez izgube kakovosti, kar pripomore k hitrejšemu nalaganju strani in boljši uporabniški izkušnji.
 2. Prihranek pasovne širine: Manjše slikovne datoteke pomenijo tudi manjšo porabo pasovne širine. To je še posebej pomembno za mobilne uporabnike, ki imajo omejene podatkovne pakete. Z uporabo WebP formatov slik lahko privabite več obiskovalcev, saj se vaše spletno mesto hitreje naloži in porabi manj podatkov.
 3. Optimizacija za Iskalnike: Hitrost nalaganja spletnih strani je ključnega pomena tudi za optimizacijo za iskalnike. Google in drugi iskalniki dajejo prednost hitrim spletnim mestom, zato lahko uporaba WebP formatov prispeva k boljšemu uvrščanju vaše spletne trgovine v iskalnih rezultatih.

Konkretni primer uporabe WebP slik na spletni strani

Oglejmo si konkretni primer uporabe WebP slik na spletni strani. Analizirajmo dva primera: prvič, spletno stran https://www.degriz.net/reference/ smo preizkusili s standardnimi slikovnimi formati, ki so običajno uporabljeni. Čas nalaganja strani za mobilne naprave je bil dolgih 7.5 sekund. Nato smo spletno stran ponovno analizirali, tokrat pa smo uporabili WebP formate slik. Rezultat? Čas nalaganja se je skrajšal na le 4.3 sekund. To je skoraj polovico hitrejši čas nalaganja, kar je izjemno pomembno za izboljšanje uporabniške izkušnje in zadržanje obiskovalcev na spletni strani. Ta primer ponazarja moč in učinkovitost uporabe WebP formatov slik pri optimizaciji hitrosti nalaganja spletnih strani.

Stran s slikami v klasičnih formatih (png, jpg,..):

https://pagespeed.web.dev/analysis/https-www-degriz-net-reference/ka5ncbdudt?form_factor=mobile

Čas nalaganja : 7.5sekund

Stran s slikami v novodobnem formatu (webp):

https://pagespeed.web.dev/analysis/https-www-degriz-net-reference/n9x02hgmz9?form_factor=mobile

Čac nalaganja: 4.3sekund

Spletna stran degriz.net deluje na platformi OpenMage (Magento 1.x).

Prednosti in slabosti uporabe različnih formatov slik

Medtem ko WebP prinaša številne prednosti, je prav tako pomembno razumeti, kako se primerja z drugimi formati slik, kot so JPEG, PNG in GIF:

Prednosti WebP:

 • Hitrejše nalaganje strani v primerjavi s JPEG in PNG.
 • Manjša poraba pasovne širine v primerjavi s tradicionalnimi formati.
 • Podpora za transparentnost in animacijo.
 • Boljša optimizacija za iskalnike.

Slabosti WebP:

 • Ni podprt v vseh brskalnikih, kar lahko zahteva dodatno delo za zagotovitev združljivosti.
 • Pri nekaterih slikah lahko pride do minimalne izgube kakovosti v primerjavi s PNG ali JPEG.

Kako omogočiti uporabo WebP formata v spletni trgovini?

Zdaj, ko razumete prednosti uporabe WebP formatov, se verjetno sprašujete, kako jih lahko enostavno integrirate v svojo spletno trgovino. Obstajata dva glavna načina:

 1. Ročno dodajanje WebP slik: Če imate popoln nadzor nad svojo spletno trgovino, lahko ročno pretvorite obstoječe slike v WebP format in jih dodate na svoje spletno mesto. To zahteva nekaj tehničnega znanja, vendar pa vam omogoča popoln nadzor nad postopkom.
 2. Uporaba dodatnega modula: Za tiste, ki uporabljajo platforme, kot je Magento, obstajajo moduli ali vtičniki, ki omogočajo avtomatsko pretvorbo slik v WebP format. Ti moduli olajšajo postopek in zagotavljajo, da se vse slike na vašem spletnem mestu samodejno pretvorijo v WebP format.

Na degriz.net strani so slike pretvorjene avtomatsko preko lastno razvitega modula za pretvorbo slik, saj bi ročno urejanje slik vzelo preveč časa. V kolikor bi želeli dodajati slike na trgovino ročno preverite ali spletna trgovina že podpira nalaganje slik v formatu WebP. V kolikor vaša trgovina Magento 2 ali OpenMage (Magento 1.x) nima podpore se to lahko doda z brezplačnim modulom.

WebP formati slik predstavljajo pomembno inovacijo za spletno trgovino, saj omogočajo hitrejše nalaganje strani, prihranek pasovne širine in boljšo optimizacijo za iskalnike. Z enostavno integracijo v svojo spletno trgovino lahko izboljšate uporabniško izkušnjo in privabite več obiskovalcev. Zato ne odlašajte in začnite izkoristiti prednosti WebP formatov že danes!

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2024 Degriz. Vse pravice pridržane.

Mislimo, da se nahajate v Združene države Amerike. Želite posodobiti svojo lokacijo?

Zapri