Menu
Spletna trgovina – Stran kategorije

Spletna trgovina – Stran kategorije

Kategorije so posamezna področja spletne trgovine in obsegajo različno število artiklov. Na kategoriji imamo ponavadi predstavljene artikle v mreži (grid) ali v obliki seznama (list). Odvisno od artiklov lahko uporabimo različne prikaze ali omogočimo obiskovalcu, da si sam uredi prikaz po želji. Seveda obstajajo tudi drugačne razporeditve, ampak te so klasične za kategorije.

Mrežo artiklov ponavadi uporabimo, ko želimo prikazati več artiklov, saj jih tako lahko damo več v vrstico (2,3,4,5,...), vse odvisno od tega kako velike artikle želimo prikazati. Večji kot bodo artikli, manj jih bo v eni vrstici, tako da bo več prostora za razporeditev.

Prikaz v obliki mreže in v obliki seznama

Seznam artiklov običajno uporabimo, ko hočemo na strani pokazati več informacij o artiklih.

Ponavadi je tako, da od elementov artikla prikažemo sliko, ceno, ime in gumb za dodajanje v košarico ali ogled podrobnosti. Poleg tega lahko dodamo že hiter predogled, seznam želja, primerjavo in posamezne oznake artikla.

Prikaz slike

Kako bomo predstavili artikle je predvsem odvisno od artiklov/njih samih. Poglejmo primer artiklov, ki se precej razlikujejo v fotografiranju: fotografiranje očal in ročnih ur. Pri urah imamo ponavadi zaradi boljšega prikaza navpične slike, medtem, ko pa pri očalah fotografiramo artikle položno/položne slike. V kolikor imamo samo eno vrsto artikla, bomo seveda izbrali tisti prikaz artikla, ki bo najbolj primeren. V kolikor pa se razlikujejo, bomo morali narediti kompromis, in sicer, da bomo prikazali npr. kvadratne slike. V tem primeru bi imele slike ur desno in levo dodano belino, slike očal pa bi to imele dodane nad in pod sliko.

Dodatna izpostavitev artiklov

Posamezni artikli so pri kategorijah še posebej atraktivni, zato jih lahko z različnimi oznakami bolj izpostavimo. Tudi v klasičnih trgovinah si lahko na policah ogledamo različne marketinške elemente, ki izpostavljajo artikle. Običajno gre za oznake kot so novo, akcija, znižano, priporočamo in podobno. Pri teh stvareh smo lahko precej kreativni, v kolikor pa nam zmanjka idej, še vedno lahko obiščemo kakšno trgovino in si sposodimo kakšno idejo.

Določene artikle lahko izpostavimo tudi tako, da na seznam artiklov med prikaz vrinemo oglasno pasico, ki lahko služi dodatni promociji. Pri tem moramo paziti, da z umestitvijo oglasov v kategorijo ne preobremenimo strani z informacijami in poslabšamo uporabniško izkušnjo.

Zelo dober način za pritegnitev pozornosti obiskovalcev je ta, da na začetku seznama izpostavimo prodajne hite tako, da pritegnemo pozornost obiskovalca, da nadaljuje brskanje po kategoriji. Tudi v klasični trgovini ponavadi najdemo določene kotičke, na katerih posebej izpostavljajo določene artikle in jih na tak način dodatno promovirajo.

Seveda moramo urediti tudi razvrščanje v kategoriji, in sicer tako, da lahko obiskovalec razvrsti artikle po svojih željah.

Najbolj pogost način razvraščanja artiklov je:

  • od novejšega proti starejšemu (in obratno)
  • po abecednem redu od A do Ž (in obratno)
  • Po ceni od cenejše prot dražjem (in obratno)

Običajno na začetku naredimo svojo razporeditev tako, da začnemo s prodajnimi hiti, nadaljujemo s sezonsko atraktivnimi artikli in zaključimo s tistimi izven zaloge (v kolikor te prikazujemo).

Seveda poleg zgoraj omenjenih obstajajo še druge razporeditve artiklov, ampak vse je vedno odvisno od načina prodaje in samih artiklov, ki jih prodajamo. Na primer, če prodajamo motorje, lahko te razvrstimo še po parametru, kot je moč, ki je verjetno pri izbiri motorja precej pomembna.

Filtriranje

V kolikor imamo večji obseg artiklov, je pomembno, da na strani dodamo tudi funkcijo filtriranja. Ta nam omogoča, da na podlagi izbranih parametrov artiklov, zmanjšamo prikaz artiklov in imamo na voljo samo tiste, ki ustrezajo izbranim parametrom.

Ponavadi sta klasično na voljo filtriranje po ceni in podkategoriji, lahko pa dodamo še ostale parametre artikla, kot so filtriranje po blagovnih znamkah, starosti uporabe, spolu, velikosti, barvi, itd.

Optimizacija kategorij za iskalnike

Običajno so kategorije s strani iskalnikov med najpogosteje obiskanimi stranmi, zaradi tega je potrebno, da jih tudi primerno optimiziramo. Pomembno je, da kategorijo primerno opišemo tudi z besedami. Pri tem je potrebno paziti, da s predstavitvijo kategorije preveč ne odvrnemo pogleda od artiklov. Zaradi tega lahko na začetku dodamo krajši opis in na koncu kategorije daljšega ali pa tega na vrhu strani skrijemo tako, da se prikaže s klikom na povezavo, kot je recimo “preberi več”.

Seveda moramo imeti dobro ime kategorije, ki je preko iskalnikov iskana in tudi iskalnikom prijazno povezavo do nje.

Prikaz več artiklov

V primeru večjega obsega artiklov, je zaradi hitrosti prikaza priporočljivo, da te ne prikažemo vse naenkrat, ampak samo po delih. Na primer prikažemo le prvih 24 artiklov, za ostale pa omogočimo prikaz s klikom na posamezno stran artiklov ali pa to uredimo tako, da se nam dodatni prikažejo dinamično s pomikom po strani (ponavadi se za to uporabi ajax tehnologija).

Verjetno se sprašujete zakaj ravno 24 artiklov? To je pri meni posebej aktualen prikaz, ker je čedalje več trgovin prilagodljivih in zaradi tega moramo tudi na različnih širinah brskalnika urediti različen prikaz. Število 24 nam omogoča, da te razvrstimo v vrste po 4, 3 ali 2, brez da bi nam na koncu mreže ostalo prazno polje.

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.