040 807 231
Vaša košarica: 0
Skupaj: 0,00 €

Spletna trgovina - Meni in kategorizacija

Pri vsebinski pripravi vsebine za spletno trgovino je eden najbolj zahtevnih opravil priprava kategorizacije trgovine, saj je pri njej veliko različnih faktorjev, ki vplivajo na dobro uporabniško izkušnjo. Priprava kategorij običajno vzame precej več časa kot je pričakovano. Pred vzpostavitvijo je namreč od prve do končne kategorizacije potrebnih kar nekaj sprememb.

Kateri so faktorji, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi kategorizacije oz. prikaza menija?

Število kategorij v primerjavi s številom artiklov

Eden izmed prvih pogojev je sigurno število kategorij v primerjavi s številom artiklov v trgovini. To je posebej pomembno zaradi občutka, ki ga dobi obiskovalec, ko obišče posamezno kategorijo. Če je ta prazna ali zajema samo nekaj artiklov, lahko uporabnik dobi občutek, da mogoče trgovina ni dobro založena in ga lahko zaradi tega odvrne od nakupa v trgovini. Predstavljajte si fizično trgovino, ki naj bi bila založena z velikim številom različnih artiklov, da na oddelku sadja in zelenjave ponuja samo banane in korenje.

Po drugi strani pa lahko obiskovalca prevelika izbira različnih artiklov postavi v negotovost pri odločitvi o primerni izbiri. Zaradi te negotovosti se prestraši in mogoče zaradi pomanjkanja informacij o izbiri primernega produkta odvrne od nakupa.

Za primer omenimo nov trend fizičnih trgovin, kot sta Hofer in Lidl, ki ponujata širok izbor artiklov, ampak posamezni artikel ni na voljo v veliko različnih variacijah. Se pravi, če iščemo majonezo, bomo imeli na izbiro enega proizvajalca v dveh ali treh različnih velikostih oz. embalažah, ne bomo pa imeli, kot je pri kakšnem drugem večjem trgovcu (npr. Interspar, Mercator) značilno, na izbiro več različnih blagovnih znamk majoneze. Če je izbira manjša, se hitreje odločimo za izbran produkt, seveda pa smo pri tem lahko omejeni, v kolikor imamo zelo izbran okus oziroma zelo specifične želje glede izdelka.

Število izbir menijskih postavk na nivo kategorij

Tako kot je pomembno število artiklov, ki jih ponudbo uporabnikov na izbiro, je pomembno tudi število izbir menijskih postavk na nivo kategorij. Ker vemo, da povprečno dobimo ali izgubimo uporabnika v treh sekundah od prvega obiska, je pomembno, da mu pri izbiri kategorij ne ponudimo prevelikega izbora in ga s tem odvrnemo od izbire kategorije. Lahko se namreč zgodi, da je izbor prevelik in uporabniku izbira/odločitev vzame preveč dragocenega časa. V primeru večjega obsega kategorij je tako bolje, da omejimo število kategorij po posameznem nivoju in kategorije razvrstimo v več pod-nivojev oz. podkategorij. Sami običajno ne predlagamo več kot 8 kategorij na izbiro po posameznem nivoju in da je celotno poimenovanje kategorij čim krajše ter pregledno. Nikoli v primeru klasične vodoravne navigacije na postavljamo kategorij v več vrstic, saj je tako pregled kategorij precej zmeden in uporabnik lahko pomisli, da gleda drugo vrstico, kot drug meni ali drug nivo menija.

S tem ko omejimo število kategorij, imamo lahko še vedno precej veliko kategorij, saj so lahko te v več nivojih. Se pravi, če imamo 4 nivoje kategorij, po 8 različnih izbir glede na nivo, je to skupaj 4096 možnih predstavljenih kategorij.

Kategorizacija na podlagi različnih namenov

Pri pripravi kategorij moramo vedeti tudi, da imamo različni obiskovalci različno poznavanje o posamezni ponudbi artiklov in smo pri izbiri različno specifični. Zato moramo upoštevati kategorizacijo na podlagi različnih namenov. To pomeni, da lahko obiskovalcem z bolj natančnim okusom ponudimo izbiro glede na blagovno znamko. Ostalim, ki ne poznajo blagovnih znamk oz. nimajo priljubljene znamke, pa lahko ponudimo izbiro glede na namen uporabe (tipi oblačil), ali pa na podlagi področja, ki ga artikel rešuje (lekarne), itd.

Prikazi menijskih vrstic

Klasična (vodoravna) navigacija

Klasična (vodoravna) navigacija

Vertikalna oz navpična navigacija

Vertikalna oz navpična navigacija

Fiksna (sticky) navigacija

Fiksna (sticky) navigacija

Večpredstravnostna navigacija (“Mega menu”)

Večpredstravnostna navigacija (“Mega menu”)

Nehajte brskati. Začnite prodajati. Pišite na anze@degriz.net ali pokličite 040 807 231 zdaj!

200+ strani o spletnih trgovinah brezplačno

Naročite se na e-novice in brezplačno prejmite 200+ strani priročnika o spletnih trgovinah, kjer so zapisane male in velike skrivnosti spletnih trgovin.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje Degriz obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti (popusti za zvestobo, mesečna nagradna igra), ki jih Degriz nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice Degriz d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Degriz (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Degriz d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Degriz, d.o.o., Gorica pri Šmartnem 45a, 3000 Celje, SI 67287743

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti

E-novice

Moje ime je Anže in sem Magento certificiran strokovnjak za rešitve in izdelovalec večkrat nagrajenih spletnih trgovin.

Sem arhitekt vseh Degriz projektov. Zagotovo me boste srečali če bomo sodelovali. Čeprav kar naprej zvoni telefon, me lahko vedno pocukate za rokav, v kolikor potrebujete nasvet glede spletnih trgovin in njihovega delovanja.

Specializiran za izvedbo unikatnih spletnih trgovin in mojster posebnih prijemov za izboljšanje konverzije vašega spletnega mesta.

© 2010 - 2022 Degriz. Vse pravice pridržane.