Menu
Spletna trgovina - Meni in kategorizacija

Spletna trgovina - Meni in kategorizacija

Pri vsebinski pripravi vsebine za spletno trgovino je eden najbolj zahtevnih opravil priprava kategorizacije trgovine, saj je pri njej veliko različnih faktorjev, ki vplivajo na dobro uporabniško izkušnjo. Priprava kategorij običajno vzame precej več časa kot je pričakovano. Pred vzpostavitvijo je namreč od prve do končne kategorizacije potrebnih kar nekaj sprememb.

Kateri so faktorji, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi kategorizacije oz. prikaza menija?

Število kategorij v primerjavi s številom artiklov

Eden izmed prvih pogojev je sigurno število kategorij v primerjavi s številom artiklov v trgovini. To je posebej pomembno zaradi občutka, ki ga dobi obiskovalec, ko obišče posamezno kategorijo. Če je ta prazna ali zajema samo nekaj artiklov, lahko uporabnik dobi občutek, da mogoče trgovina ni dobro založena in ga lahko zaradi tega odvrne od nakupa v trgovini. Predstavljajte si fizično trgovino, ki naj bi bila založena z velikim številom različnih artiklov, da na oddelku sadja in zelenjave ponuja samo banane in korenje.

Po drugi strani pa lahko obiskovalca prevelika izbira različnih artiklov postavi v negotovost pri odločitvi o primerni izbiri. Zaradi te negotovosti se prestraši in mogoče zaradi pomanjkanja informacij o izbiri primernega produkta odvrne od nakupa.

Za primer omenimo nov trend fizičnih trgovin, kot sta Hofer in Lidl, ki ponujata širok izbor artiklov, ampak posamezni artikel ni na voljo v veliko različnih variacijah. Se pravi, če iščemo majonezo, bomo imeli na izbiro enega proizvajalca v dveh ali treh različnih velikostih oz. embalažah, ne bomo pa imeli, kot je pri kakšnem drugem večjem trgovcu (npr. Interspar, Mercator) značilno, na izbiro več različnih blagovnih znamk majoneze. Če je izbira manjša, se hitreje odločimo za izbran produkt, seveda pa smo pri tem lahko omejeni, v kolikor imamo zelo izbran okus oziroma zelo specifične želje glede izdelka.

Število izbir menijskih postavk na nivo kategorij

Tako kot je pomembno število artiklov, ki jih ponudbo uporabnikov na izbiro, je pomembno tudi število izbir menijskih postavk na nivo kategorij. Ker vemo, da povprečno dobimo ali izgubimo uporabnika v treh sekundah od prvega obiska, je pomembno, da mu pri izbiri kategorij ne ponudimo prevelikega izbora in ga s tem odvrnemo od izbire kategorije. Lahko se namreč zgodi, da je izbor prevelik in uporabniku izbira/odločitev vzame preveč dragocenega časa. V primeru večjega obsega kategorij je tako bolje, da omejimo število kategorij po posameznem nivoju in kategorije razvrstimo v več pod-nivojev oz. podkategorij. Sami običajno ne predlagamo več kot 8 kategorij na izbiro po posameznem nivoju in da je celotno poimenovanje kategorij čim krajše ter pregledno. Nikoli v primeru klasične vodoravne navigacije na postavljamo kategorij v več vrstic, saj je tako pregled kategorij precej zmeden in uporabnik lahko pomisli, da gleda drugo vrstico, kot drug meni ali drug nivo menija.

S tem ko omejimo število kategorij, imamo lahko še vedno precej veliko kategorij, saj so lahko te v več nivojih. Se pravi, če imamo 4 nivoje kategorij, po 8 različnih izbir glede na nivo, je to skupaj 4096 možnih predstavljenih kategorij.

Kategorizacija na podlagi različnih namenov

Pri pripravi kategorij moramo vedeti tudi, da imamo različni obiskovalci različno poznavanje o posamezni ponudbi artiklov in smo pri izbiri različno specifični. Zato moramo upoštevati kategorizacijo na podlagi različnih namenov. To pomeni, da lahko obiskovalcem z bolj natančnim okusom ponudimo izbiro glede na blagovno znamko. Ostalim, ki ne poznajo blagovnih znamk oz. nimajo priljubljene znamke, pa lahko ponudimo izbiro glede na namen uporabe (tipi oblačil), ali pa na podlagi področja, ki ga artikel rešuje (lekarne), itd.

Prikazi menijskih vrstic

Klasična (vodoravna) navigacija

Klasična (vodoravna) navigacija

Vertikalna oz navpična navigacija

Vertikalna oz navpična navigacija

Fiksna (sticky) navigacija

Fiksna (sticky) navigacija

Večpredstravnostna navigacija (“Mega menu”)

Večpredstravnostna navigacija (“Mega menu”)

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.