Menu
Kaj zajema spletni marketing

Kaj zajema spletni marketing

Spletni marketingSpletni marketing združuje več vrst marketinških aktivnosti, ki se osredotočajo na točno določen medij: internet, saj se pot komunikacije s potencialnimi strankami odvija izključno preko spleta. Ker je komunikacijska pot tako edinstvena, ima spletni marketing več posebnosti in unikatnih lastnosti v primerjavi s klasičnim marketingom v ostalih medijih:

  • sama spletna stran ali trgovina je del spletnega marketinga (deluje kot izložba prodajalne, ki vabi k vstopu in nakupu);
  • spletno oglaševanje je lahko zelo specifično (določi se lahko želeno ciljno skupino, kateri se oglasi prikazujejo, kar pri klasičnem marketingu ni mogoče);
  • direktna e-pošta (e-mail marketing) je cenejša od klasičnega pošiljanja oglasnih sporočil;
  • družabna omrežja so največja posebnost spletnega marketinga, ki se jih ne da primerjati z ničemer drugim;
  • pomembnost SEM marketinga (iskalniki so najmočnejše iskalno orodje na internetu).

Spletni marketing se začne z vašo spletno stranjo

Urejena in barvno usklajena trgovina pritegne poglede, prav tako kot privlačna izložba. Bogata vsebina in uporabniku koristne informacije, pa bodo kupca na strani tudi obdržale. Če ste uspeli z vašo stranjo vzpostaviti dober stik s stranko, ste na pravi poti – od tukaj naprej lahko potem gradite na povečevanju prometa. Škoda je vlagati v oglaševanje, če potencialne kupce neurejena spletna stran nato odvrne od nakupa.

Spletno oglaševanje ni spletni marketing

Spletno oglaševanje je le del spletnega marketinga – ta vsebuje najprej predvsem strategijo, oglaševanje je tukaj postranskega pomena in ni nujno vedno vključeno v spletni marketing. Spletno oglaševanje tako poteka preko slikovnega, video ali besedilnega gradiva, ki ga pripravite za objavo na zakupljenih oglasnih prostorih. Največja prednost spletnega oglaševanja je ta, da lahko določite točno določeno skupino ljudi, katerim želite, da se oglasi prikazujejo. Na ta račun lahko prihranite, saj vaše oglase vidijo le tisti, ki lahko dejansko postanejo vaši potencialni kupci. Vseeno pa za prav vse tržne niše to ne drži, saj še vedno obstajajo ljudje, ki spleta ne uporabljajo (predvsem starejši) in se v teh primerih lahko klasično oglaševanje v drugih medijih lahko izkaže za uspešnejše.

E-mail marketing ali direktna e-pošta

Pomemben del spletnega marketinga je tudi e-mail marketing, ki je lahko nadvse uporabno in učinkovito oglaševalsko orodje. Vendar je tudi pri tej vrsti spletnega marketinga potrebno upoštevati ključna pravila marketinške strategije in izvedbo prilagoditi ciljem e-mail kampanje:

  • Imate e-mail naslove prave skupine uporabnikov za vaše izdelke ali storitve?
  • Ste pripravili optimizirano vsebino in obliko e-mailov?
  • Ste upoštevali časovno pogostost pošiljanja e-pošte?
  • Je cilj e-pošte le obveščanje o novostih ali tudi pospeševanje prodaje?
  • Znate zmeriti oz. iz statistike razbrati uspešnost e-mail kampanje?

Poleg vseh teh pravil je potrebno slediti tudi zakonskim in etičnim omejitvam, sicer se kaj hitro lahko zgodi, da boste pristali na seznamu nezaželene pošte (spam), najpogosteje na račun e-naslovov, ki jih niste pridobili na pošten način.

Ali veste, kaj je SEM – iskalniški marketing?

Spletni marketingSEM je kratica za search engine marketing. SEM marketing je pomemben del spletnega marketinga, saj večina obiskovalcev spletnih strani informacije najprej poišče preko iskalnika (najpogosteje Googla). Vaša spletna stran se lahko visoko umesti med iskalne rezultate zaradi dobre optimizacije spletne strani (SEO), ali pa za to plačate oglaševanje na iskalniku (Google Adwords). Tovrstno oglaševanje je zelo ciljno usmerjeno, saj lahko določite številne parametre za prikazovanje oglasov, plačate pa lahko samo za dejanske klike (PPC – pay per click) in ne samo na prikazovanje oglasa – tako dejansko plačate le za tiste klike, ki dejansko lahko vodijo h nakupu.

Še vedno pa ni dovolj, da z oglasom potencialne kupce le privabite na stran, saj je nakup odvisen od tega, ali jih boste na vaši strani znali tudi obdržati. Tukaj se znova izkaže kako zelo pomembna je celotna marketinška strategija in ne le zastavitev dobrega oglaševanja.

Spletni marketing na družabnih omrežjih

Podobno kot pri iskalniškem marketingu, se tudi tukaj vrti večji del marketinga preko ciljno usmerjenega oglaševanja, vendar pa ne smete pozabiti na pristen stik z vašimi sledilci, saj boste le tako zadovoljili vse potrebe vaših obstoječih kupcev in privabili nove. Vsakodnevne objave, ki niso le prodajne narave, bodo omogočile obojestransko komunikacijo s kupci, ki bo vam in njim v korist. Naj bo tudi ta del spletnega marketinga del vaše marketinške strategije in uspeh bo zagotovljen!

Zadnje reference

Sledite nam:
Hitri pomočnik do spletne trgovine
Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanje
Pošljite svoje vprašanje in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.